Lavendar Flying Butterfly

torsdag 26 mars 2009

Kryddtips vecka 13


Jag har fått lite frågor om vilka kryddor man ska välja om man inte har en kryddhörna i trädgården men gärna vill starta en liten kryddodling. Det handlar naturligtvis om tycke och smak, men kryddtipset den här veckan får bli en liten tio-i-topp lista över ett basutbud! Här kommer den:

1. Basilika för den goda smaken och doften, att ha i en tomat och mozarellasallad, göra basilikavatten (se tidigare inlägg) eller göra egen pesto av
2. Trädgårdstimjan att använda i nästan all matlagning, när man grillar samt att torka till vinterns förkylningste
3. Citrontimjan som är väldigt god till fiskrätter och som bas i sommarens färska örtteer
4. Citronmeliss för den goda doftens och smakens skull, i efterrätter och som färsk eller torkad till örtte med lite honung i
5. Oregano för den mustiga doften och smaken i den mesta matlagningen, inte minst på hemgjord pizza eller i en tomatsallad
6. Salvia för matlagning och framför allt för vinterns förkylningste, helt suverän för att lindra halsont och stoppa förkylningar
7. Mynta (krus- eller pepparmynta) för att använda som bas i örtteer
8. Rosmarin för den fantastiska doftens skull, att stryka med handen över när man går förbi eller för att tugga på ett litet blad för att främja matsmältningen och naturligtvis i mat
9. Gräslök som väl inte behöver någon närmare presentation; till sommarmaten helt enkelt
10. Persilja, även den till sommarmaten

Min absoluta favoritkrydda finns inte med i denna lista, den ska jag förära ett helt eget inlägg senare! Dessa kryddor är valda med tanke på dem som inte har odlat så mycket kryddor innan, ett bra basutbud alltså! Alla dessa sorter är också enkla att få tag i på plantskolor. Till dig som läser och är nybörjare säger jag lycka till! Du kommer att ha mycket glädje av dina kryddor! Även om du inte använder dem så mycket så är det lättodlade växter som sköter sig själva. Dessutom är det underbart att höstrensa i ett kryddland när alla dofterna frigörs under tiden som man arbetar!

24 kommentarer:

Gunilla sa...

Tack för tipsen nu skall jag köpa in lite kryddväxter när jag far till handelsträdgården. Jätteroligt med det som doftar och samtidigt smakar gott.

Ha en fin dag och tack för dina fina tips och råd.

Gunilla

Bea sa...

Tack för tipsen! Några var ju för all del bekanta, men jag hör obönhörligen till den gruppen som borde lära mig mera om kryddor och du inspirerar verkligen till nyfikenhet för dessa aromrika och härliga örter! Tack!
Ha en bra dag! /Bea

♥Min Eden♥ sa...

hej hej!
Va trevligt att du tittade in i min blogg :) Vilken trevlig blogg du har och ett riktigt fint odlingsbord såg jag. Jag "samlar" planteringsbord, vet du, så nu undrar jag om jag får låna din bild på ditt bord om jag lovar att nämna och länka till din blogg?

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!

Härlig lista, jag håller med dig, det är både vackra, doftar gott och lättskötta..underbart att ha i sin kryddträdgård eller bara i en kruka eller zinkbalja på verandan.

Kram
Mia

Hjärtat Mitt sa...

Åh, jag vill verkligen få i ordning där jag ska ha mina kryddor och grönsaker! Få se om det hinns med i år.
Borde bli bättre på att använda mina kryddor till att göra te. Det märker jag när jag läser dina tips.

Kram Mari i Marieholm

Saras saker och ting sa...

Hej!
Tack för kommentaren, vad roligt att du hittat till mig! Visst är Kullabygden härligt!

Vilken fin blogg, jag blev riktigt inspirerad av dina kryddtips. Några kryddväxter måste inhandlas snarast!

Trevlig helg!
Sara

Anonym sa...

Fin kryddlista, även om jag saknar dillen. Tack för tipset om användning av salvia. Jag har aldrig haft den eftersom det alltid bara står att den passar till fläskkött och det äter vi sällan. Te kryddar jag ofta själv så salvia ska jag definitivt prova.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Det är ju så underbart med alla fina kryddor. Fint inlägg!

mvh Tyra

Elisabeth sa...

Tusen takk for mange gode tips. Gleder meg til man kan starte med sin krydderhage ute igjen

Lilla My sa...

I år känner jag att kryddorna ska få mera plats i min trädgård. Har nog alltid haft kryddor men i år känns dom ännu viktigare för mig att ha i matlagning. Gott! Vilken bra lista för nybörjare du gjort. Salvia har jag också haft i en kruka men kom mig inte för att övervintra nåt av den. Fy mig, nästa år ska jag nog göra det. Ha det bra

Lillebeth sa...

Jättefin lista. Håller helt med dig!

Anonym sa...

Hej!
Du får jättegärna länka till mig. Jag lägger till dig i min lista också.
Ha en fin helg!

Gummans Trädgård sa...

Ännu ett trevligt kryddtips.
Instämmer om vårens rensning i örtlandet frigör underbara dofter.
Kan naturligtvis inte undvara Dill som är användbar till mycket både med blad,blommor och fröställning.
Trevlig helg.
Hälsar Ann.

Ruben sa...

Basilika kan man inte vara utan, så sant så sant! Vi brukar ta fetaost i stället för mozarella - det är också gott! Din hemliga krydda, kan den vara dragon? /Ruben

rosenskära sa...

Jag blir lite extra glad när jag får en kommentar från en ny bekantskap, och dessutom en trädgårdsbloggare som hittar till mig! Dina bilder är så fina och dina tips kanon - jag har bara tittat lite men kommer gärna tillbaka! Just nu har jag basilika och citronmeliss på min köksbänk, köpeörter från Hemköp, men framåt sommaren har vi alltid rosmarin och timjan också, det kräver sommarmatlagningen, eller hur!

Lena

Anonym sa...

Det var en bra lista! Vi har alldeles för få kryddväxter i trädgården. Kanske dags att ändra på det i år...

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja, alla med trädgård eller balkong borde ha en liten örthörna...den ger så mycket.
Snygg salvia-skylt! :o)
Ha en riktigt härlig helg,
Lydia

Anonym sa...

Jag prickade in alla och inser att jag har en riklig örtagård :) Basilikan står i fönstret och växer och den skall faktiskt få bo mellan tomaterna i växthuset - lär vara bra mot ohyra :) I dag var jag på Blomsterlandet och då var det tre kryddkrukor för 90 kr - ett fynd! Det blev ännu en Rosmarin och två olika timjan. De andra har jag sett lever därute - faktiskt Rosmarinen med - en snäll vinter gör att den överlever. Det är härligt med kryddor!!! Ha en trevlig helg 8`)

Bella sa...

Jag är enig med dig...Basilika och fransk Dragon toppar min lista...men jag har alla de andra också och var och en är fantastisk i sin smak...saknade dill...som jag tycker gör underverk med färsk potatis...nu är vårlängtan galet stor...kanske snön som föll igår har något med det att göra...jag trodde verkligen den här helgen skulle innebära premiär för trädgårdsarbete...men ack nej!
Önskar dig en skön helg!
Bella

Sanna sa...

Vad glad jag blir att jag hittade till just din blogg! Håller just på och letar ekologiska örtfröer.

Annika Christensen sa...

Det var bra tips tycker jag.
Persilja sår jag massor av för det går åt så himla mycket och sniglarna är inte på den heller direkt.
Min favorit är franskdragon.
Ha det gott
annika

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Härlig inlägg om kryddor!
Rosmarin kunde jag bada i.
Men även alla andra du nämnde är oumbärliga.Trädgården och köket måste bara doftar. Bilderna du visar är helt förtrollande.
Trevlig kväll, Petra

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Rosmarin, dragon och basilika är nog mina favoriter.
Ha det gott
Birgitta

Tulipa sa...

hej!
tack för din hälsning!

Ja, kryddor är ju så härligt!

Att bara knipsa av lite och lägga på diverse rätter ger ju verkligen guldkant på maten!

ha det bra!
/Mariette