fredag 20 mars 2009

Kryddtips vecka 12


Nu börjar det äntligen hända lite ute i rabatterna och första koppen te är avnjuten i trädgården i vårsolen! Hurra!

Kryddgården spirar inte än, men plantskolorna börjar sälja kryddor nu. Mitt första inköp varje vår brukar vara rosmarin. Vilken underbar krydda! En kruka precis när man kommer in i växthuset att stryka med handen över när man kommer in är ett måste! All denna underbara doft som frigörs och får en att må så bra!

Ett litet skönhetstips med rosmarin får bli veckans kryddtips. Här satsas det inte på "beach 2009" utan på "face 2009"! Gör ett ansiktsvatten med rosmarin och bli vacker som få!

Du behöver lite ingredienser som man kanske inte har hemma i skåpet; destillerat vatten och mandelolja. Båda brukar finnas på apoteket. Dessutom behöver du torkad eller färsk rosmarin och natriumbensoat.

Koka upp vattnet och slå det över rosmarinbladen. Ta 2 msk torkad rosmarin och några kvistar om den är färsk. Låt stå ett par timmar eller över natten. Sila därefter bort bladen och vispa försiktigt i oljan. Den här blandningen håller flera veckor i kylskåp, men vill du öka hållbarheten så blandar du även i natriumbensoat. Ta 1 krm och blanda i lite destillerat vatten och blanda ner i ditt ansiktsvatten. Om du gör detta hämmas tillväxten av mikroorganismer och du får ännu längre hållbarhet (i kylskåp).

Badda ansiktet varje kväll och gå därefter ut i vårsolen och tävla med blommorna i rabatten om strålglansen!

24 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Så många vackrare bloggare det kommer att finnas där ute. Man skulle vilja se lite före-efter bilder. Jag tycker rosmarin är gott i maten.
Eva

Gunilla sa...

Vad duktig du är som kan alla möjliga knep med kryddväxter.

Nu kommer många kvinnor och kanske män att bli riktigt vårfrächa.

Kryddväxter skall jag nog köpa in. Vilka har du som bas?

Gunilla

Marina sa...

Någon rosmarin har jag itne införskaffat ännu men väl en curryört. Fler kryddor blir de tnog så småning om. Får se vilka som överlevt vintern också.

Mia sa...

Du är för härlig med alla kryddtips, tackar och tar emot även denna gång. :)

Trädgårdsmässan tycker jag absolut att du ska besöka om du har möjlighet. Den är så stor, alla tre mässhallarna i Älvsjö fyllda med en massa skoj. Där borde verkligen finnas något för alla.

Inte blir det lika trångt och eländigt heller som när jag besökte Kistamässan här om veckan, det var en besvikelse som hette duga. Det gör jag inte om!

Jag kan verkligen rekommendera mässan nästa helg! :)

Kram Mia

Randi sa...

Tack för ditt fina tips! I år ska jag låta mig inspireras av den nya boken om Örtspa. Ska bli duktigare att ta vara på mina örter och kryddor...hoppas jag *ler*.
Önskar dig en riktigt skön helg!
Kram Randi

Eva Linnea sa...

Halloj! Tack för det fina tacket. Det är ju bara 5-7 frön i en påse, så låt dig väl smaka när det blir så dags. Vi får hoppas det blir lite blad att experimentera med. Mina frön har precis börjat gro, så det finns liv .....
Jag har alltid rosmarin i min massageolja på vintrarna, för den värmande cirkulationens skull. Jag gör maceration, dvs jag lägger rosmarinkvistar/"barr" i olivolja och låter det stå några månader. Rosmarinen måste vara färsk eller uppblött, inte torkad. Sen silar jag av kryddan och använder rosmarinolivoljan tillsammans med tex solros- eller tistelolja och sätter också till lavendel (eterisk olja).
Kram Eva Linnea

NinaH sa...

Lovar du????? Att jag blir vacker alltså????...;-)
Nå. Nog värt att prova ändå!;-)

Anonym sa...

Rosmarinen har en vacker form och god att tugga på en liten kvist emellanåt!

Piondröm sa...

Tack för tipset, jag tror att det blir mer viktigt att ta vara på det som naturen har att erbjuda oss för att må bra. Lugn, njutning,läkning både på in och utsidan. Ha en trevlig helg.
Carina

Gummans Trädgård sa...

Det står en kruka rosmarin här för övervintring, inte så vacker som din men ändå.
Kanske kan den bättra på "fäjset" på en gammal gumma......
Trevlig helg.
Hälsar Ann

Lilla My sa...

I år ska jag nog också köpa en rosmarin planta så fort vi får till jobbet. Härlig krydda och just precis en sån man går och stryker med handen på...härlig doft. Snart, snart får vi börja påta i trädgården och i växthuset. Längtar så. Ha det bra.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Tack för tipset.
Rosmarin har jag alltid stående på trappan. För att krydda med eller bara dra fingrarna genom. Doften är det något visst med.
Fortsatt trevlig söndag
Birgitta

Camilla Alvén sa...

Jag gillar också rosmarin, har en som är fyra år nu, den har faktiskt klarat av att stå ute under vintern.
Ha det bra

Annika Christensen sa...

Va bra jag som just köpte en ny planta häromdagen.
Jag kan se mig själv skina ikapp med solen. Skall jag göra när jag kommer hem från Stockholm då lär jag behöva det.
ha det gott och tack
Annika

Anonym sa...

Tack för tipset, skulle behöva en rejäl uppdatering, hihi, jag tror jag ska badda heeela kroppen!

Nu ska jag stövla ut i snön och plocka al- och björkris... det behövs uppdateringar på fler ställen!

Trevlig måndag önskar Eva-Mari

Vit Gladiolus sa...

Åhhh tack så mycket för tipset!!
Kraaaam

Anonym sa...

Hej!
Klagade just över min uppenbarelse (läs ansiktet)för mitt ansiktes förfall blir så tydligt på bild. Efter 5 timmar i bil, vin, 5 timmars nattsömn och en massa kundbesök...blir ansiktet "utåt" rätt slitet...och osmarta jag la ut en sådan bild...men jag är kanske mogen att hantera det? Skall genast blanda ihop ditt tips så att jag kan visa en bild längre fram på ett mer vackert ansikte...fast för det behövs nog magi!
Jag håller med...Rosmarin är liksom Basilika för mig ett måste!
Kramar,
Bella

Anonym sa...

Jag tror bannemej att min rosmarin klarat sig över vintern utomhus..Den häar några år på nacken och börjar likna en liten bonsai... ; )
/Janne

Anonym sa...

Tack för din kommentar - håller fullständigt med dig, men i natt när jag gjorde inlägget så visste jag inte vad som komma skulle. Vi fick en fruktansvärd snöstorm och nu ligger marken vit. Men solen tittar just nu fram.
Vad duktig du är på kryddväxter. Jag har en krydd och örtagård och det är så spännande.
Kram Randi

Anonym sa...

Tack för tipset.. Kanske behövs en kur efter en lång vinter i dvala... Nu längtar jag till vårvärmen som även den piggar upp en! Ha det gott! Kram C

Anonym sa...

Jag brukar också köpa en kruka rosmarin på vårkanten, men igår såg jag att den jag glömde ute i höstas fortfarande verkar leva... Jag får nog ge den lite uppmärksamhet.

Hannele på Hisingen sa...

Jag köper kryddor i mataffären och planterar utanför köket, fast väntar väl en månad.

Skatan sa...

Bra med kryddtips!!

kul att hitta hit till dig :)

/Anna

Lily of the valley sa...

Tack för titten inne hos mig :D

Vad härligt med lite tips om vårfräschhet, precis vad som behövs nu.
Rosmarin är bra till mycket :D

Ha de gott
Kram Lily