Lavendar Flying Butterfly

fredag 1 november 2013

Pumpapaj!

 Idag kära bloggvänner blir det recept på pumpapaj! Det här receptet har följt mig i många år och genom åren har jag ändrat det lite för att bli nöjd! Här kommer den senaste versionen för den som vill prova!

Växthusmadams halloweenpaj:

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g margarin/smör
5 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl kokt pumpa (gröp ur när du gör din halloweenpumpa!)
2 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk muskot
0,5 tsk malda nejlikor
5 små ägg eller 4 stora
5 dl röd mjölk

Blanda ihop pajdegen och jobba degen smidig. Kavla ut degen och klä en form. Spara en bit deg om du vill göra en dekoration på pajen som jag gjort, se bilderna! Förgrädda INTE!
Kör pumpa, kryddor och socker till en jämn smet i matberedare. Tillsätt ägg och mjölk och häll i pajformen. Smeten är väldigt rinnig, det är så det ska vara! Grädda i 200 grader i ca en timme. Prova med potatissticka och se så att det inte sitter kvar kladd på, då är den klar. Du kommer att tycka att den ser jätterinnig ut, men den stelnar lite när du tagit ut den. Konsistensen är lite "dallrig" vad gäller fyllningen i pajen.
Om du vill göra en dekoration uppe på så bör du inte lägga dit den förrän det är ca 15 minuter kvar på din gräddning, dels för att den inte ska bli bränd och dels för att du inte kan lägga dit den förrän innehållet i pajen stelnat någorlunda, annars sjunker den!!

Happy halloween på er!

2 kommentarer:

bakom berget sa...

Det där lät ju jättespännande. Den tror jag allt att jag ska testa. Jag spar receptet.
Ha en riktigt fin allhelgonahelg nu!

Kram Åsa.

Rosa i huset i vitt sa...

Ha en trevlig allahelgonahelg
kram Rosa