Lavendar Flying Butterfly

lördag 10 augusti 2013

Svartvinbärschutney!

Idag blir det recept på svartvinbärschutney här på bloggen! Jag tillhör den där typen som älskar att ha något lite sötsyrligt till maten som chutney, lingonsylt eller gelé. Jag har ju tidigare gett recept på min all-time jättevärldsbästgodaste rabarberchutney och den MÅSTE du göra om du har rabarber kvar. Det är en ORDER! Fullständigt beroendeframkallande! Receptet hittar du här!

Svartvinbärschutney är första gången som jag gör i år och den blev verkligen jättegod! Funderade över kryddning och hur jag ville ha den och läste runt lite på nätet för inspiration och fastnade för att försöka med muscovadosocker som en av huvudingredienserna. Det är ju en ganska kraftfull smak på det sockret och det kändes som en spännande kombination. Funderade på att ha kanelstång i, men ångrade mig och tog färsk ingefära istället!

Här kommer receptet:

Växthusmadams svartvinbärschutney
5 dl svarta vinbär
2 dl muscovadosocker (kan ju skilja mycket på hur sura eller söta dina bär är....om du vill kan du börja med lite mindre socker och lägga till senare i kokningen....)
Färsk timjan  efter tycke och smak, jag tog ganska mycket!
2 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
1 msk riven färsk ingefära
2 finhackade scharlottenlökar

Blanda allt i en vid kastrull och koka tills det tjocknar och det inte finns så mycket vätska kvar. Du måste röra med jämna mellanrum så att det inte bränner vid. Smaka av  med mer socker om det behövs. Själv tycker jag att det är gott om den inte är allför söt. Jag tycker att den här chutneyn nästan fick en lite "rökig" smak, otroligt god!

Ha en skön helg! Ikväll blir det kräftskiva för mig. Till kräftorna har jag gjort en riktigt god dipsås med saffran och vitlök, den måste ni nog också få recept på! Men det blir inte idag!

5 kommentarer:

Meta sa...

Det skulle jag nog prova. Det finns så många olika sorter att det är svårt att välja får göra alla tror jag om jag hinner innan bären är för gamla.
Ha en go söndag
Kram Meta

IET sa...

Det låter väldigt gott. Jag har ett par liter i frysen som ännu inte gått åt från förra året, ska nog testa ditt recept. Jag gillar också chutney. (Speciellt vid juletid när det blir pytt på skinkresterna.)

(Varför förra årets? Jo, jag har ju inte kvar nån buske längre, bara ett litet, litet skott som ska i jorden i höst.)
/iet

Fröken Dill sa...

Vilket bra tips! Jag tror minsann att jag har en påse kvar i frysen med repade svarta vinbär från min systers buske...

Ann Kåge sa...

Hej!
Så mycket tips och inspiration du bjuder på. Snart är det den 15 september och det verkar vara många som vill vara med på höstmarknaden.Vi ses väl då? Ha en trevlig helg.
Kram Ann

LINDA sa...

Spännande recept! Är fortfarande nyfiken på tillverkningen av betongplattorna med fastsatt kruka :)

Trevlig helg!
//Linda