tisdag 8 juni 2010

Panduro concrete challenge

Betongäventyren fortsätter och idag blir det bilder på ett "humlebad". Humlor, bin och fjärilar behöver vattenhål i trädgården, men fågelbaden kan ibland bli för djupa för att vara ändamålsriktiga för små insekter.

Mitt humlebad har jag gjutit i en tratt från Ica som jag köpte för 11.90! Om man har en bra tratt behöver man förstås inte ens lägga ut den summan utan kan ta det man har hemma!


Jag ritade upp konturerna av tratten och tog sedan en liten plastskål som jag ställde upp och ner mitt i trattkonturen. Därefter tejpade jag fast lite blå mosaik i formen av en fjäril ovanpå plastskålen. Den räfflade sidan av mosaiken är uppåt, det är ju den som ska bränna fast i betongen om man vill att den släta sidan av mosaiken ska synas. Det finns tjusiga mosaiktänger, men jag la mosaikplattorna i en plastpåse och slog några lätta slag med hammaren - funkar utmärkt! Humlor, bin och fjärilar dras till färgen blått så se till att du har något blått i botten (mosaik eller kanske en blå glaskula eller pärla), eller måla helt enkelt insektsdammen med blå färg. När betongen var färdigblandad (ganska fast) så byggde jag upp en hög ovanpå plastburken. Därefter pressade jag ner tratten och såg till att det blev lagom med betong inuti. I pipen på tratten stack jag sedan ner en armeringspinne. Det går bra med vilken stadig pinne som helst förstås! Knacka utanpå tratten så att alla luftbubblor i betongen försvinner!

På det första badet som jag gjutit blev jag inte riktigt nöjd med fjärilen, den har halkat lite snett och dessutom blev det lite mycket luftbubblor, så ikväll blir det ytterligare försök! Fast humlorna bryr sig nog inte om varken det ena eller andra utan kommer att uppskatta omtanken varma sommardagar!
Har dessutom en annan idé som jag vill hinna testa innan fredag!

Här nedanför är det några bilder på betongprocessen så här långt, där kan du se hur mina knoppar ser ut där de står i iskubslådan med skruvarna nedstuckna.

Var och köpte mer betong idag och lyckades lura på en annan tjej, som också var i butiken, en låda med betongpulver också! Det är KUUUUUUL att gjuta betong och jag tror faktiskt att det är smittsamt! Kör igång du också!

12 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ihhh, det är så kul att följa dina betongtips! :o)
Jag funderar på att testa en tratt jag oxå, fast liksom vända på steken. Armeringsjärn i marken, tejpa fast tratten, i med betong, sänka ner en mindre skål (med tyngder i)...Jag får genast ut och leta reda på en tratt! :oD
Kram Lydia

Mimi sa...

Ska fortsätta gjuta betong i år igen. Tycker det är hel kul. Fin liten bassäng! Hälsn mimi

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej!
Fågelbadet blev jag speciellt förtjust i! Enkelt och snyggt:-)
Ha det gott! H.

Merja sa...

Så kul! Jätte sött:) Det måste jag också prova. Gjöt olika saker i går. Det vanliga rabarberbladet...ett ansikte, tårta och stövlar.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Betong-gjutning måste testas, det är helt klart!! Verkar vara beroendeframkallande. Har man en gång börjat är man fast. Gillar den "ruffa" ytan som det oftast blir. Är det för slätt ser det nästan konstigt ut.
Kram
PS Ja, jag åker förbi Linköping på min väg ner mot Småland. Åker jag bil någon gång i höst skulle det vara jättekul att titta in till dig. DS

Anja sa...

Så otroligt duktig fru Växthusmadam är!/Anja

Galtholmen sa...

Åh, vad jag blir lycklig av att läsa om dina betongprojekt. Måste helt enkelt bara få tid över för detta... ska försöka inviga gubben i denna idé. han tycker oxå om att skapa.
Tack
Ulrika

Sköna o Gröna Ting sa...

Jisses vad duktig du är att få till det med betong!!!!
Jag blir sugen på att testa själv efter att ha sett dina fina alster men tvivlar på min kunskap inom detta område:)
Jaja, testa kan jag ju göra annars vet jag ju inte om jag kan!

Tack för inspirationen.....
Kram
Marianne

Annika Christensen sa...

Vad du är smart!
Snyggt litet fågelbad.
Ha det bra och hoppas vi snart får se mera kuliga saker.
Annika

maloppa sa...

Vilket bra tips att göra ett bad till humlor o fjärilar oxå, en fördel att det kommer upp en bit då vår stora fågel(-hund) allt som oftast tror att fågelbaden är hennes vattenskålar....

Lotta 8`) sa...

Men så fint! Jättekul med betonggjutning tycker jag och så inspirerande att läsa om "nytt tankesätt" när det gäller betonggjutning :)

Ha en skön helg :)

Monica sa...

JA det är ur kul ! Tack för ny idee,,fjäril och humle bad ska jag med göra!
a det gott kram MOnica