söndag 21 juni 2009

Kryddtips vecka 23


Eget örtsalt är lätt att göra själv och tusen gånger godare än köpt! Dessutom kan du ju göra din alldeles egna favoritblandning med dina favoritkryddor.

Det finns lite olika sätt att gå till väga och jag tror inte att det spelar så stor roll hur du gör, det blir gott ändå!

Kryddor som fungerar bra i örtsalt är till exempel:
basilika
gräslök
kyndel
libbsticka (väldigt dominant!)
mejram
oregano
persilja
rosmarin
salvia
timjan

Du kan också ha i till exempel lök, lökblast, vitlök, nässla, kirskål, selleri morot och citronskal.

Det enklaste sättet att göra ditt örtsalt på är att helt enkelt varva havssalt och färska örter i en burk och låta det stå tills saltet dragit ur aromen ur kryddorna. Du behöver aldrig sila bort örterna utan du låter dem vara kvar. Om saltet känns lite blött av saften från kryddväxterna så kan du bre ut saltet på bakplåtspapper och låta det lufttorka eller torka det i ugn i 50-70 grader med ugnsluckan på glänt tills det känns torrt. Häll seda tillbaks i burken.

Du kan också använda mortel för att stöta kryddorna lite innan. Stöt ett par vitlöksklyftor med dina favoritkryddor (t.ex. oregano och timjan) och lite salt i mortel tills det blir en geggig gröt. Tillsätt därefter mer salt tills du är nöjd med mängden salt och stöt tills du är nöjd med konsistensen. När du gör på det här sättet får också saltet fin färg av den gröna kryddsaften. Du kan behöva torka det här saltet om det blir för blött för att lägga i burk. Torka på samma sätt som ovan.
Min stora, underbara mortel kommer från Åhléns!

Ett tredje sätt att göra örtsalt på är i mixer. Då kan du använda lite andra ingredienser också som hackad morot eller selleri, lökblast eller nässlor. Kör de ingredienser du valt tillsammans med salt tills det blir en grön gegga. Torka som ovan. Den här typen av salt blir bra att använda istället för buljong framåt vintern eftersom du kan använda lite mer kryddor/grönsaker och lite mindre salt. Det här saltet kräver ordentlig torkning innan det läggs på burk.

Gör ett ordentligt lager så kan du njuta hela vintern av din egen skörd!

4 kommentarer:

♥Häxor & Änglar♥ sa...

Fina tips! Jag har "saknat" Provencale i mitt kryddskåp. Nu kan jag få eget!!!
Kram Eva Linnea

mitt vattenhål sa...

Br tips, det skall jag pröva!
Håller med om morteln ,har en likadan och den är både snygg och bra :-)

hoppetossa sa...

Vilken bra ide, det har jag aldrig tänkt på att man kan göra eget. Hoppetossa

kullervilla sa...

Det örtsalt man gör själv är som du säger tusen gånger godare. Men man skall bara komma till skott och göra det :=) Men nu fick jag inspirationen…tackar, tackar.
Kramiz//kullervilla