söndag 21 juni 2009

Kryddtips vecka 22

Nu ska jag äntligen försöka komma ikapp med kryddtipsen! Det får bli ett antal snabba på raken nu! All tid har gått åt till arbetet kring nätbutiken, men nu börjar det rulla på och jag kan återgå till bloggandet lite mer!

Kryddtipset den här veckan är ätliga blommor. Ofta använder vi kanske kryddorna vi har i vår trädgård men glömmer bort att smycka maten med alla vackra blommor! Man ska ju äta med ögat också sägs det, så passa på att ge maten festskrud nu på sommaren när möjlighet finns!

Lägg gräslöksblomman i salladen!

Här är en lista över blommor som du kan äta och smycka maten med:
alla kryddväxters blommor
blåklint
daglilja
gurkört
indiankrasse
klöver
lavendel
malva
maskros
pelargon
pensée
pumpablomma
ringblomma
ros
squashblomma
stockros
syren
tusensköna
viol

Det finns säkert fler att lägga till på listan, men här är ett stort urval till att börja med!

Vad gör man med allt detta då? Jo, man tar t.ex olika kryddblommor, gurkört, rosenblad och violer och fryser in i iskuber för att sedan lägga i sommarens bål, drinkar och saft. Ringblommans kronblad blir fina att färgsätta bröddegar eller ris med. Dekorera tårtor med riktiga blommor och strunta i marsipanrosen! I dina sallader ska du naturligtvis lägga vackra blommor. Bli inte arg när gräslöken går i blom utan använd blommorna i salladen! En sallad dekorerad med krasseblommor är också väldigt vacker! Glöm för all del inte de små och ibland oansenliga blommorna på alla kryddväxter, ta med dem i salladen! Squash och pumpablommor lär ska vara jättegoda friterade. Har inte provat detta själv, men recept finns om du söker på nätet!

Hade en fin tårta på midsommar som jag dekorerat med jordgubbar och penséer i olika färger. Brorsbarnen blev förtjusta och ville absolut ha en bit med blomma på. När minstingen tuggat på sin blomma en liten stund åkte den ut igen under stort grimarserande. Jag frågade om han tyckte att det smakade illa och han nickade ivrigt. Sedan tittade han storögt på ondskefulla faster när jag fortsättningsvis sa: " Ja ja, jag sa inte att det skulle vara gott, jag sa bara att man KAN äta dem!"
Dekorera tårtan med en "äkta marsipanros"!

Lycka till med den blommande maten!!!

7 kommentarer:

♥Häxor & Änglar♥ sa...

Hej! Hoppas du har haft en skön midsommar med många tårtor och sallader med blommor på och i.
Mitt blommigaste var den fina korg jag fick av S. Annars har det varit ganska blomfritt i min midsommarhelg. Inga 7 blommor under huvudkudden här inte!
Kramen Eva Linnea

AnnCharlotte sa...

min dotter tog några kronblad från den första ringblomman och stoppade i sig idag...helst hade jag velat vänta tills lite fler hade slagit ut men nu står det en 3/4blomma!!!!

NinaH sa...

Mysiga tips! Tack för dem!!
Den här gången skrev jag ut dem!
Tack för gulliga "beställningsvaror"! Se mer om dem på min blog... om du har lust!;-)

Mia sa...

Penseer smakar alltså inte gott? Gäller det pelargon och syren också, började verkligen fundera på hur min nästa sallad kommer att se ut :-)

Merja sa...

Härliga kryddtips igen! Synd att jag kapade ner gräslöken när den började blomma...
Men i år tog jag reda på Kungsmyntan innan den blommade. Nu hänger den inne på tork. tror att både gräslöken och myntan kommer igen.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja du har så rätt, man glömmer ofta bort blommorna i maten. Jag ska testa ringblommekronblad i degen när de blommar, tack för tipset.
Ha en fortsatt härlig vecka,
Lydia

'Gumman' sa...

Tack för tipset om gräslöksblommor i salladen, att jag inte tänkt på det själv....
Kram