måndag 24 mars 2014

Bingo!

 Årets tur till trädgårdsmässan är över, som vanligt bidrog det till att plånboken ekar tom men att själen är välfylld!
Allra lyckligast är jag när jag träffar en ätligt växt som jag inte mött förut och i år blev det verkligen bingo på den fronten! Här kommer lite bilder på mina nya vänner! Allra överst har vi en sötverbena som tydligen är flerårig men inte tål frost. Den är söt på samma sätt som stevia och jag tänker att den borde gå att använda i teblandningar.
 Bilden här ovan ser ut som en dragon men är en......mynta! Den heter "cervina". Någon som stött på den förut? Hittar inget om den på nätet.... Och på bilden nedanför har vi en basilika som heter "black mountain" och som säljaren hävdar övervintrat ute i skyddat läget.
 En mynta som jag haft förut men som dog är den här nedan; jordgubbsmynta, också fin till te.
 Sedan kommer mitt roligaste fynd: kaffir lime! Den här lilla raringen är ett år gammal. Långsam i starten berättade kvinnan som sålde, men hon hade med sig en planta som var fyra år och den var som ett litet träd. Riktigt roligt ska det bli att följa denna! Man använder bladen ungefär som vi använder lagerblad, i wok och annat!
 Slutligen en bild på en växt som jag ropat in på växtauktion, inte på mässan. Det svenska namnet är gynostemma men den går oftast under namnet "kinesisk mirakelört". Bladen ska vara en aning söta och bli ett gott te och när man dricker det blir man minst 100 år!
Det var alla mina nya små vänner!
Och om det nu var någon som tänkte "jamen det där var väl inte så farligt mycket att ha med hem från mässan" så måste jag tyvärr säga att jag har bara skrapat på ytan här, det här var bara toppen av ett gigantiskt isberg! När det gäller trädgårdsmässan saknar jag fullständigt karaktär!

8 kommentarer:

Helénes Lantliv sa...

Så många vänner du fick med dig hem.
Härligt att få pyssla om dessa små :)

Ha en fin dag
/Heléne

Anja sa...

Vilken helt underbar människa du måste vara! Att bara förälska sig i allt härligt i en trädgårdsmässa tyder på generositet och tolerans i min hemmasnickrade psykoanalys ;-))!.
Vilka trevliga örter du köpte och den där "kinesiska mirakelörten" blir det bråttom för mig att skaffa ;-))!
Så bra att du känner dig nöjd!
Hur mår "min kompis" växthuskaninen? /Anja

Rosa i huset i vitt sa...

härliga växter du fick med dig hem
kram Rosa

Meta sa...

Vad kul att hitta växter som man inte känner igen, det är alltid kul att prova.Myntan har jag haft men den överlevde inte hos mig.
Önskar dig lycka till med dina växter
Kram Meta

Gunborg Uhno sa...

Spännande växter du fått tag på.Roligt när man hittar nya som man inte kände till.
Lycka till med det nya.Du visar väl det andra som fick följa med hem senare.
Kram

Gröna Växthuset sa...

Vilka hårligt fina örter du fyndade. Jag känner att jag är en nybörjare för jag missade så mycket spännande på mässa. Jag får vara mer vaken nästa år!

Jenny sa...

Det är så roligt att se andras bilder från mässan, jag inser att jag nog inte ens såg hälften där. Kaffir Limen minns jag i alla fall! Jordgubbsmyntan lät ju himla läcker, den ska jag hålla utkik efter.

/Jenny

EM sa...

Så många spännande växter! Någon mässa har det inte blivit för mig, och gårdagens tänkta besök på en handelsträdgård blev inte av. De öppnar 1 april....ett aprilskämt? Nåja, får väl åka dit igen...
kram elsamarianne