söndag 10 oktober 2010

Natti natti....

Ja, nu kan man väl snart inte blunda för fakta längre...... det ÄR höst även om jag försöker förtränga det!

I år ska alla mina småplantor ,som jag har i kruka och som blev över vid höstens växtförsäljning, få övervintra i pallkragen där jag har grönsaker på somrarna. Har grävt ner alla krukorna och tänker lägga ett rejält täcke med löv över och se vad som händer. Har aldrig provat detta med småplantor - om någon har tips så får ni gärna delge mig och andra som läser! Natti natti alla småplantor!

Några som man också måste säga natti natti till om man hittar dem är dessa små sötingar:
Om du hittar små gulliga bulliga snigelägg är det bara att skicka dem direkt till snigelhimlen! Och hur gör man det på bästa sätt? Jo, man kan:
1. Trampa ihjäl dem! Samla ihop dem och häll sedan ut dem på någon sten eller en stenlagd yta och trampa sönder dem. Kolla gummistöveln under innan du sedan traskar runt i trädgården annars kanske de sitter kvar där och sprids ändå!
2. Samla in dem i en påse och släng i soporna. Inte lika bra alternativ eftersom de kanske överlever och sprids ut ifrån soptippen istället till dem som bor i närheter.
3. Lägg i påse i frysen. Eftersom jag tycker att det är äckligt så har jag inte provat och vet inte hur länge de behöver ligga där. Sniglar är ÖVERLEVARE så de klarar nog av att vara där också ett tag!
4. Häll kokande vatten på och släng därefter bort.

När man har sniglar blir man med tiden väldigt osentimental så jag trampar ihjäl snigelägg samt klipper kallblodigt ihjäl sniglar. Och för varje ägg eller snigel så kan du tänka mantrat "400 mindre, 400 mindre, 400 mindre" för det är nämligen så många ägg som varje snigel lägger och för varje snigelägg eller redan befintlig snigel jag har ihjäl så sparar jag mina plantor från en fyrahundrasnigelsarmé! Det är jakttider nu så: good hunting på er allihop!!!!

5 kommentarer:

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Intressant experiment! Jag tänkter samma tanke eftersom jag har fått en del plantor som jag inte riktigt vet var jag ska sätta eftersom jag inte riktigt har bestämt var jag ska ha rabatterna i Nöbbele. Nu åkte de i jorden utan kruka, men det är ju bara att plantera om i så fall.
Myntorna (2 av de 3) som jag fick av dig växer och frodas i sin pallkrage. Den "vanliga" myntan är urgod i morgonsmoothien.
Kram från Eva Linnea

Millan sa...

Jag är så glad att jag slipper snigeleländet. Men det var tur att du hittade dom redan i äggstadiet så de kunde elimineras snabbt och smärtfritt.

Ja även om vi haft en underbar helg med sol och blå himmel är det höst även här nere i Skåne.

Ha det gott!

Ester sa...

Jag brukar natta mina plantbebisar i grönsaksbäddarna och täcka med löv och granris. Riset gör att löven inte flyger all världens väg när det höststormar och så tycker jag att det blir fint också. Plantorna brukar klara sig bra - däremot har jag haft ihjäl en del lökar. Kanske blev det för blött, eller så hade de inte hunnit rota sig innan det blev tjäle.
Lycka Till!
Ester

NinaH sa...

Ja tjohej vad här trampas!;-) Frysa har jag aldrig prävat på.... Nä- jag tänker nog som dig: lite för äckligt...;-)
Man må vara aldrig så stor djurvän- men när det kommer till flugor och sniglar är det ingen pardon!;-) Tack o lov har inga spanska här- och aldrig set dylika ansamlingar ägg som du visar!
Precis så där bruka jag göra med småplantor- gräva ned dem på särskild plats så de är skyddade. I pallkrage eller i ett hörrn av trädgårdslandet har jag haft mina (inga år men tidigare,....) Där har de ibland fått stått två vintrar till och med- så de har hunnit växa till sig- innan de placerats ut i rabatter. (Men du skulle spara för att sälja dem ?)Om inte alla klarar sig så gör dee flesta nog det.

TYRA sa...

Men hu så läskigt med alla ägg, men bra att du hittar dom, då är de ju lätt att ta dö på. Jag ryser verkligen bara tanken på mördarsniglar.
Ha det gott i det fina oktobervädret ;-)

Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN