onsdag 22 juli 2009

Kryddtips vecka 30

Gör smaksatt socker med mynta och annat gott!

Här kommer en liten hälsning från min semester i form av ett kryddtips! Mobilt bredband är bra! Tidigare under året har jag tipsat om hur man färgar socker med hjälp av gullvivor. Nu tänkte jag tipsa om hur man kan smaksätta sitt eget socker. Det är väldigt lätt och fungerar på samma sätt som när man gör doftsalt som jag skrev om i vecka 27. Både doftsaltet och det smaksatta sockret är jättetrevliga presenter att ta med när man är bortbjuden!

Det enda du behöver är en glasburk eller flera små glasburkar om du vill prova flera smaker eller göra små presenter. Varva socker och den kryddan du vill använda och sätt på locket. Låt sedan sockret stå och dra åt sig aromen. Ju längre tid desto starkare smak. Trevliga kryddor att ha i är alla olika sorters myntor, citronmeliss, citronverbena, lavendel och rosor. Vissa växtdelar silar man kanske bort när man är nöjd med smaken medan andra är dekorativa att spara i.

Prova dig fram till din egen smakfavorit. En god variant är om du gör ett myntasocker och sedan river i limeskal. Jättegott att strö på färska jordgubbar! Ytterligare en variant värd att nämnas när jag ändå skriver om smaksatt socker är att du kan skrapa ur en vaniljstång och blanda med vanligt socker så har du ditt eget vaniljsocker. Hacka även själva höljet på vaniljstången och lägg i för starkare smak. Det egna vaniljsockret kan man sedan använda som det är eller blanda med ytterligare kryddor från trädgården!

11 kommentarer:

NinaH sa...

Ännu ett härligt tips!!
Sicken tur att du har mobilt bredband!;-)
Ha det gott under fortsatt semester!

Mia sa...

Jag har faktiskt bakat lavendelskorpor( från kardemumma) idag med lavendelsocker. nu ska jag pröva ut med apelsinsalvian efter att ha läst här :)

Lilla My sa...

Tänkte höra med dig hur använder man kryddtagetes?
Är inte så bra på kryddor men det är du :)
Vi hörs
Lotta

Med fingrarna i (j)orden sa...

Dina örtkakor blev jättepopulära här hemma trots att jag strulade lite när jag skulle baka dem, som tack har du en svartvinbärssalviastickling att hämta, så mejla din adress så kommer den med posten (kanske ska vi vänta tills du är hemma igen). Kanske provar jag kryddsocker också, örtsalt har jag redan gjort.
Eva

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Å, vaniljsocker måste jag göra! Jag har gjort det tidigare, men det var länge sedan nu. Lavendelsocker brukar jag också göra, men jag är nog den enda som använder det på gröten? ;)

Stickfantomen sa...

Låter absolut toppen. Att här ska testas med olika smaker =D (och jag som inte använder socker i vanliga fall, fniss).

Bostället Sköna Ting sa...

Alltid härliga recept.....

Ha det bra!
Bostället Sköna Ting

Camilla på Trädgårdsliv & Design sa...

Det måste jag absolut testa! Annika på Naturliga Ting bjöd på lavendelsocker då jag var där... Det var så dekorativt!!!

Ha en skön helg!

Kram Camilla

Glädjekällan sa...

Lavendelsocker skall jag prova att göra. Mobilt bredband har sonen, men jag är för snål...
Fortsatt skön sommar
Birgitta

Annika Christensen sa...

Alltid lika kul att titta in här.
Låter gott med lime till.
Ha det gott
Annika

Glädjekällan sa...

Lavendel har jag en del utav...lavendelsocker skall jag prova att göra.
Ha det gott
Birgitta