måndag 9 september 2013

Ekorren i mig har börjat samla för vintern!

 Jag har börjat bunkra för vintern! Ja, jag vet, det är ju sjukt varmt ute fortfarande, men jag har i alla fall börjat samla ihop mitt vinterförråd! Var hos en kompis i hennes sommarhus i helgen och trädgården bredvid tillhör hembygdsgården. Där finns MÄNGDER med fruktträd som INGEN tar frukt ifrån. Så vi plockade och plockade! Det resulterade för min del i äppelmarmelad och päronmarmelad.
 Tänkte dela med mig av ett recept som följt mig i säkert 20 år, en fantastisk liten äppelmarmelad med kanel, nejlika och citron. Håll till godo!

Växthusmadams äppelmarmelad
1 kg äpplen
1 citron
1 dl vatten
1 liten kanelstång
2 nejlikor
5 dl strösocker

Skala och kärna ur äpplena, skär i bitar. Tvätta citronen, strimla av skalet. Blanda äppelbitar, citronskal, vatten och kryddor. Koka under lock 10 minuter. Tillsätt sockret. Koka utan lock 30 min till dess massan blir trög och tjockflytande. Rör om då och då. Svalna i burkar upp och ner.
 Plockade päron också och ville göra en päronmarmelad med färsk ingefära och vaniljstång och hittade ett fint recept här! Den blev fantastiskt god! Kan tänka mig att värma på den lite och hälla över vaniljglass mitt i vintern när min sommarlängtan sätter in!
Det får räcka så för idag, när ni har kokat dessa två kommer det mer roliga recept för att spara sommaren på burk!

3 kommentarer:

Meta sa...

Oh vad härligt. Det är ju bara sååå gott med hemgjord marmelad. det blir inte så mycket här i år gjorde lite för mycket förra året.
Ha en fin tisdag
kram Meta

Inger Marie sa...

Åjaaa...jeg kjenner meg igjen her!
Jeg også forvarer til vinteren..har masse epler og pærer..pæremarmeladen skal jeg prøve..takk:)
Koselig jobb også dette:))

Rosa i huset i vitt sa...

Det blev inga äpplen knappt hos oss i år
kram Rosa