onsdag 1 maj 2013

En rar viol!

 Jag har så svårt att motstå violer och penséer! Jag tycker att de liksom talar till mig när jag går förbi och att de säger "kan jag få komma och bo hos dig?". Och jag säger förstås ja! Jag tycker att det är en så förträfflig liten blomma. Om man kniper bort de vissna blommorna så håller den ju på och blommar heeeeeeela sommaren i mitt uterum!
 I år hittade jag en häftig liten sak som nästan har svarta bakre kronblad och mer klarlila främre blad. Mmmmmmmmm!
 Jag fastnade i år också för en pensée som precis ser ut som de små, små violer som jag brukade plocka som barn på ett litet berg i skrevorna.
 Varje år blir det alltid en sådan här liten apelsingul liten sötnos också! Så härlig! Den här hade väldigt blek lila färg på de bakre kronbladen, ibland finns den med mer mörklila inslag också. Jag har inte provat att ta fröer och så själv kommande år - är det någon av er som läser min blogg som gör det?

6 kommentarer:

Lillys stick o syhörna. sa...

Tycker också mycket om penseer.
Brukar ta frön av köpepenseer och då vet man ju inte vilken färg man får. Är fina ändå. Tycker att de gror bättre än köpefrön. Är bara att testa.
Ha de gott.
Lilian

EvaLinnea sa...

Köper nytt varje år, brukar inte ens sätta ner dem i rabatterna när de blommat ut. Kanske ska prova det i år. De små (violerna) ska väl klara sig? Så någon frö-erfarenhet har jag alltså inte.
/EvaLinnea

Huset nummer tio sa...

Jag har först i år upptäckt dessa små söta blommor och är väldigt förtjust i dem som ser ut precis som barndomens gamla violer.

Bra tips det där om att knipsa bort de vissna blommor det ska jag gör idag så kanske mina står sig hela sommaren med.

Önskar dig en ljuvlig inledning på maj
Kram
Annie

Fröken Dill sa...

Underbara färger! Och så går de ju att äta också.

Har aldrig odlat violer själv.

I år ska jag göra ett nytt försök att få penséernas blyga men underbart doftande små vilda violsläktingar att etablera sig i min trädgård. Varje år gräver jag upp en tuva doftviol, planterar och hoppas.

Hälsningar från fröken Dill

Berit sa...

underbara, underbara!!
Ha en underbar dag!!

Rosa i huset i vitt sa...

Visst är dom vackra ..min mamma brukar lyckas att ha sina hela sommaren
ha en trevlig helg
kram Rosa