lördag 31 juli 2010

Semester = nya trädgårdsprylar!!!

När jag är på semester kommer jag alltid hem med nya trädgårdsprylar! Man kan ju tycka att jag som har en så liten trädgård borde låta bli att köpa mer prylar, men det går inte!!! De skriker till mig att de vill följa med hem och jag är ju så himla blödig så jag säger "ja ja, lilla krukan, du SKA få följa med hem bara du slutar skrika så förskräckligt!

Det här sommaren blev det en alldeles fantastisk rostig sak som åkte med; en fröställning i rostig tråd! Visst är den underbar?!

Rostigt är fint!

Krukan till vänster och näst längst till höger är från Kullabygdens keramik, krukan med texten basiklika kommer från Mölle krukmakeri och krukan längst till höger från Rosendal.



En kruka från Rosendal åkte också med hem. På en hylla i växthuset har jag en liten samling med små favoritkrukor i jättefin lera som bara blir finare och finare ju äldre de blir. De som står där sedan tidigare är från Mölle krukmakeri och Kullabygdens keramik. Såg att Annika på Naturliga ting också har skrivit om krukor från kullabygdens keramik just nu. Om du vill kolla in Rosendals hemsida gör du det här. Om du klickar på de olika namnen kommer du direkt till hemsidorna om du vill kika mer!

Från Rosendal åkte det också med ett paket servetter som kommer att få pryda bordet vid höstens fester!

Ha en skön helg,

söndag 25 juli 2010

Skörda örter!

Du glömmer väl inte att skörda dina örter för att kunna njuta av i vinter?!! Att brygga en kopp citronmelisste med honung i när vinterstormarna viner ute är underbart! Att "hotta upp" vintergrytan med egen chili och egna kryddor är också lyx!

Plocka i buketter och häng upp dem på en torr, mörk och sval plats. Plocka dina kryddor på förmiddagen då aromen är som bäst, i torrt väder.



Örter på tork!



Du kan också frysa in kryddor i istärningsfack och lägga dem i burkar i frysen. Kryddor som lämpar sig för frysning är t.ex. persilja, basilika, dill. Sedan är det bara att plocka fram en tärning och smälta i grytan eller soppan!

Glöm inte att torka andra blad också för att ha som bas i teblandningar, t.ex. smultronblad och vinbärsblad.



onsdag 21 juli 2010

I huvudet på en växthuskanin...

Maskrosor, springa snabbt i mitt blå koppel med morötter på, maskrosor, mysa i famnen, kolla odlingarna i växthuset, maskrosor, morötter, mysa i famnen, maskrosor, grönt gräs, klöverblommor, ligga och flämta i skuggan, springa racerfort, maskrosor, maskrosor, maskrosor...

Puss på nosen från Rufus

söndag 18 juli 2010

Romantisk sylt!

Blev bjuden på rosenblomssylt av en kompis häromdagen. Sylten var gjord av nunnorna i Vadstena och hade ett recept på burken. Jag gjorde om receptet lite och här kommer det, för dig som har kvar gammaldags rosor i blom!

1 liter blomblad
1 liter vatten
1 liter socker
1 citron
pektin

Det här receptet får man nog experimentera med lite själv, jag var tvungen att koka om sylten en gång innan jag blev nöjd (och ta i mer pektin). Prova att minska vattenmängden till exempel.... Eftersom det inte finns så mycket "fast massa" (blombladen krymper ju ihop väldigt mycket jämfört med t.ex. jordgubbar) så går det åt mycket pektin upptäckte jag. Börja med en hel flaska och var beredd på att kanske behöva lite till!

Koka allt utom pektinet och rör därefter i pektin och koka ca 5 minuter till. Häll upp på burkar!

Ge bort eller njut enbart själv av hela härligheten!

Lycka till från

söndag 11 juli 2010

Växthuset i all hast...

En liten kort växthusrapport innan det bär av till Skara sommarland!


Det växer så det knakar!

Klotbasilika

Tomater som jag drivit upp från frö jag köpt på Gran Canaria

En ljuvligt doftande kaprifol i lilla fågelbadet!

VARMA hälsningar från