söndag 18 juli 2010

Romantisk sylt!

Blev bjuden på rosenblomssylt av en kompis häromdagen. Sylten var gjord av nunnorna i Vadstena och hade ett recept på burken. Jag gjorde om receptet lite och här kommer det, för dig som har kvar gammaldags rosor i blom!

1 liter blomblad
1 liter vatten
1 liter socker
1 citron
pektin

Det här receptet får man nog experimentera med lite själv, jag var tvungen att koka om sylten en gång innan jag blev nöjd (och ta i mer pektin). Prova att minska vattenmängden till exempel.... Eftersom det inte finns så mycket "fast massa" (blombladen krymper ju ihop väldigt mycket jämfört med t.ex. jordgubbar) så går det åt mycket pektin upptäckte jag. Börja med en hel flaska och var beredd på att kanske behöva lite till!

Koka allt utom pektinet och rör därefter i pektin och koka ca 5 minuter till. Häll upp på burkar!

Ge bort eller njut enbart själv av hela härligheten!

Lycka till från

11 kommentarer:

Mia sa...

Mmm, låter och ser fantastiskt gott ut. :)

Mimi sa...

Jag vill inte offra mina rosor, kanske när buskarna om några år förhoppningsvis vuxit till sig!! Men sjuttons läckert ser det ut! Hälsn mimi

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Det var en väldigt romantisk sylt! Ser jättefin ut. Perfekt present, om man har "råd".
Ha det gott.
Kram

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Mmmm, rosenmarmelad är ett måste här varje sommar...ibland köper jag på rosdagarna på Fredriksdal eller också gör jag den själv, lika gott vilket som. Ett tips, skär bort det vita innerst på kronbladen, det kan göra marmeladen lite besk.
Ha de finaste av sommardagar,
Lydia

Madame C sa...

Visst är rosensylt väldans lyxigt! Gjorde lite till midsommar och det blev mycket lyckat och uppskatta.
Ha det rosengott,
Charlotta

Ester sa...

Ser både gott och vackert ut! Jag har smakat på rosenlemonad och det var gott, men en smula förvirrande. Som att dricka saft med inslag av tvåldoft. Låter inget vidare, men det var helt okej, även om hjärnan lärt sig associera rosendoften till något annat än livsmedel.
Må så Gott!
Ester

NinaH sa...

Åh så härligt! Det måste jag prova att göra!!!

C. Tvillingmamma sa...

Så underbart...men hur e smaken egentligen?

Anonym sa...

Kul att du fick ihop en liter. Får nog vänta till nästa år eftersom vår vår största ros frös ihjäl i vintras.Jag intygar att marmeladen smakar underbart och sommarvarm trädgård utan minsta inslag av parfym. B

Annika Christensen sa...

Hade varit kul att prova men jag är för snål för att ta av de få rosor jag har kvar.
Ser gott ut måste jag säga.
Men nästa år eller nästa igen kan jag göra det.
Tack för tipset
Kram
annika

Merja sa...

Verkligen romantiskt:))