Lavendar Flying Butterfly

lördag 7 november 2009

Kryddtips vecka 45

I mitt växthus har chilin trivts väldigt bra i år! Egentligen är det sonen som har velat odla chili, men han är inte så intresserad av att äta den..... Jag köpte fröer till något som hette sötpeppar i år så att även han skulle kunna äta i en sallad. Ser ut som chili men har mer mild paprikasmak. Ett tips om man inte gillar hettan. Av en kollega fick jag sedan många olika sorters chili som också trivdes bra. Bilden är en blandning av sorterna: ancho, jamaican bell, anaheim, black hungrian och joes long cayenne. Sötpepparn heter cobaci och slutligen en paprikasort som heter sweet banana.

Jag är inte så duktig på att äta chili färsk, jag måste vänja mig lite tror jag. Tänkte berätta lite hur man kan ta hand om sin chili på olika sätt.

Jag brukar torka mina chilifrukter och använda på olika sätt. Du kan trä upp på snöre och hänga i köket eller lägga på en bricka att torka. Fördelen med att trä upp är att chilifrukterna hänger luftigt och torkar från alla håll. På en bricka får du hålla lite mer koll och vända på frukterna ibland. De chilifrukter som har tjocka väggar som t.ex. jalapeno kan vara svåra att lufttorka.

Du kan också torka i ugn. Lägg på ett galler så att frukterna ligger luftigt och torka i 110 grader ca 1,5 timme beroende på vilken typ av frukt du har.

När frukterna är torra kan du göra chilipulver eller chiliflakes. Om du skakar på en torkad frukt så lossnar kärnorna, du kan höra hur de skramlar där inne. Om du inte gillar så mycket hetta så kan du ta isär chilifrukterna och skaka ur fröerna. Spara dem till nästa odlingssäsong så är du självförsörjande på chilifröer! Om du gillar hettan kan du behålla fröerna i frukten, lite beroende på vilken sort du har. De allra hetaste varianterna brukar kanske vara lite för mycket för många av oss svenskar! Det är i fröerna och i de vita innerväggarna som det mesta av hettan sitter. Om du använder färsk chili kan du ta bort detta innan du använder frukten. Se isåfall till att använda plasthandskar och var försiktig med att peta i ögonen om du hanterar de riktigt heta sorterna! Det kan svida i dagar om du inte är försiktig (ja, jag talar av egen dumhet, man lär sig bäst av egna misstag!!!).

Om du vill göra torkade chiliflakes så smular du bara din torkade chili eller stöter lätt i mortel.

Vill du göra chilipulver så stöter du fint i mortel eller mixar. Tänk på att det kan vara svårt att få bort hettan ur mixern..... Läste att man även med fördel kan använda en elektrisk kaffekvarn för att göra chilipulver. Då kan man inte använda den till kaffe sedan om man inte gillar sitt kaffe väldigt starkt!!!!

Vad gäller färska frukter av den riktigt starka sorten, som man inte riktigt vet hur man ska använda i matlagning, så fick jag ett riktigt bra tips av en chiliförsäljare på bondens marknad:
för att slippa hantera det extremt starka innanmätet (och riskera att klia sig i ögat!) så kan man lägga i hela frukten i en gryta. Därefter får den koka med tills du är nöjd med smaken och sedan fiskar du upp den och slänger. Riktigt bra tips tycker jag!!

Om du sedan vill gå ett steg längre och göra ditt helt egna chilipulver (chilipulver är ju en blandning av olika kryddor) så kan du experimentera dig fram med följande kryddor:
din egen torkade chili, kajennpeppar, kakao, spiskummin, oregano, mejram, kryddnejlika, vitlökspulver.
Du kanske har en favoritchilikrydda, läs på innehållsförteckningen och försök göra din egen blandning utifrån det.

Lycka till med chilianvändandet. Det finns ytterligare en ypperlig aspekt på chili; du bör börja odla den redan runt nyår om du har växtlampa och vill ha stora fina frukter innan säsongen är slut. Tänk vilket långt odlingsår det blir då!!!! Inte många odlingsfria månader här inte!!!

11 kommentarer:

Karin sa...

Vilken fin skörd! Ska läsa mer i morgon. Nu är det festdags!
Karin

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ska självklart torka alla mina chili efter detta kanontips!
Eva

Eva Linnea sa...

Chili tillhör inte mina favoriter, så därför har jag aldrig försökt odla det. Jag får tillräckligt ont i magen av de paprikor som jag lyckas få fram. Men vad gör man väl inte för att få njuta av egen skörd.
Kram Eva Linnea

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Precis, en stor fördel med chili...den långa odlingssäsonen. Jag brukar köra igång mina i februari och då räcker fönsterkarmen i början. Sen åker de ut i vår halvkalla uterum, då blir plantorna knubbiga och fina.
Ha en härlig fortsättning på helgen,
Lydia

Lotta 8`) sa...

Tack för tipsen :) Jag fick inte så stor skörd i år så att det räckte till att torka dem men jag tog frön från en och skall se om jag kan så ifrån dem - alltid roligt att prova :) Ha det gott, 8`)

Anjas Hill sa...

Alltid lika trevligt att läsa dina tips! Chilin triv även i mitt växthus och jag gillar Jalapeno extra mycket./Anja

Jord under naglarna sa...

Chili är verkligen en favorit för mig! Jag har inte tordats ha ugnen på så hög temperatur, men nu ska jag testa det, så går det nog lite snabbare.

När jag har torkat chilin så brukar jag stoppa in den i en plastpåse, försluta den och sedan kavla över påsen med kaveln. Smidigt sätt att finfördela den torkade chilin utan att få spår av hetta kvar på olika föremål.

n o r d i n g å r d e n sa...

Hallå där, kanske första gången jag kikar in här,trevlig växthusblogg! Och chili det odlar min sambo också. Vilken bedårande växthusvarelse du hade där nedan!

Kika in till mej, jag har en överraskning åt dig! Mari.

Bea sa...

Så vackert med chilin, men jag gillar inte speciellt hettan i den :)
Kanske man borde lära sig och dessutom odla den för vackra fruktens skull :)
Ha det gott! /Bea

hoppetossa sa...

Vad spännande att odla chili. De ser härliga ut!!! Kram

Hjärtat Mitt sa...

Oj, det var ingen dålig skörd!
Ja, det där med stark chili och peta sig i ögat, det har man ju råkat ut för några gånger. Det sitter kvar länge på fingrarna. Använder numera handskar :)
Tack för alla tips. Det var mycket nytt och användbart.

Kram Mari