söndag 15 november 2009

Kryddtips vecka 46

Till kryddtipset den här veckan använder jag julens krydda nummer 1: saffran! Alltså inget du odlar i din trädgård! Receptet är på en härlig saffranshonung!

Saffran kommer från saffranskrokusen och är världens dyraste krydda. Det går åt 100 000-150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Saffran är en krydda med anor och nämns för första gången på sumeriska lertavlor från 4000 f Kr.

Här är en bild lånad från Wikipedia. Lägg märke till de röda "spröten".

Här kommer ett tips som är en perfekt liten "gå-bort-present" på julens alla kalas.
Du behöver 1 paket saffran (1/2 g) samt 2-3 dl honung (inte flytande).
Rör ner saffranet i honungen och fördela i små söta burkar och ge bort!
Gott i julteet, i matlagning och i bakning!

13 kommentarer:

Petra sa...

Rolig tips med saffran i honungen.
Har rörd ner mycket honung i teet på sistone, ligger sedan ett par dagar med mitt livs värsta influensa, citron, tee, honung och myckat vila.
Ha en skön söndag, Petra

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Finns det nå´t godare kaffebröd än lussekatter? Det skulle möjligtvis vara kanelbulle då!
Kram Eva Linnea

Kalo sa...

Jag älskar saffransbröd!
Karin

Annika Christensen sa...

Alltid lika bra tips är man kommer in till dig.
Det är något för mig.
Gillar även pol´ly med Saffran men de är svåra att sortera ut så man måste äta en hel del av de andra också.
Ha en skön vecka
Annika

bakom berget sa...

Tack för ett toppenbra julklappstips. Det ska jag komma ihåg. Kram från Åsa.

Hjärtat Mitt sa...

Det blev genast sparat under favoriter!
Måste helt klart testas.

Grattis till dina fina vinster oxå.
Känns som om lyckan kommer i sjok.
Glöm inte att fota i växthuset när du är där :)

Kram Mari

Glädjekällan sa...

Låter gott!
Tack för tipset!
Birgitta

andré sa...

Jag tänkte beställa saffranskrokuslökar tidigare i våras, men glömde bort det. Får bli till nästa år. Jag köpte för övrigt med mig en del saffran hem från Indonesien i somras.... så snart ska det bakas. :-)

Lillebeth sa...

Jättebra tips! Har en vän med bin!

Karin / Livsluft sa...

Hmmm, saffranskrokusen är med andra ord inget att satsa på om man vill fler kryddväxter i sin trädgård, fniss. Vilket härligt tips med saffranshonung!Men varför kan inte honungen vara flytande???Vanlig honung är ju väldigt hård att röra i...??????
Saffran är nog den godaste kryddan som finns!Och så användbar till många saker, både maträtter, efterrätter, kakor och annat.
Så sugen jag blir nu...
Ha det jättegott!/Karin

Bea sa...

Mmm...plötsligt blev man sugen på lussekatter :)
Förstår av din beskrivning, att saffran har ett högt pris.
Nej, nu skall jag sätta på kaffet och en bit morotskaka, det är väl inte dumt heller!?
Må gott! /Bea

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!

Jättebra gå-bort-tips! Låter mumsigt!

Grattis förresten till dina fina vinster!!!

Kram
Mia

C. Tvillingmamma sa...

Kanon tips....ohc jag hade inte en aning vad saffran kom av,kul att lära sig nåt nytt...man borde ju veta detta...om man älskar saffran som jag :)