Lavendar Flying Butterfly

onsdag 4 februari 2009

Kryddtips vecka 6


Veckorna går fort, men fortfarande är marken frusen och kylan behåller sitt grepp. Några veckor till får man sitta inne och kura med frökataloger och trädgårdsritningar innan det är dags att sätta spaden i marken.

Då kan det vara trevligt att ha något gott att mumsa på när man trädgårdsdrömmer i soffan!

Kryddtipset den här veckan är hemgjord dessertost. Lätt som en plätt är det dessutom!

Det som behövs är någon typ av fil eller yoghurt. Välj själv om du vill ha en smalare variant eller om du vill lyxa till det. Gräddfil fungerar bra, men du kan även välja någon smalare fil eller yoghurt.

Häll filen i ett melittafilter i en plasttratt och ställ med en skål inunder. Ställ i kylskåp under natten. Vätskan rinner då ner i skålen och filen blir fastare. Ju smalare fil du använder desto längre behöver den rinna av. När du fått en konsistens som du är nöjd med är det dags att skrida till verket och krydda din ost!

Använd din fantasi! Ta det som du tycker är gott. Gå ut i trädgården och leta vintergröna kryddor eller använd torkade. Ha i vitlök, chili, flingsalt, rosépeppar eller något annat som du hittar i dina gömmor. Om du har svårt att bestämma dig så kan du ju alltid göra flera ostar med olika kryddning!

Bjud gärna in några goda vänner på ost och vin och stoltsera med dina bjudalster. Det här är jättelätt att göra men ser proffsigt ut! Jag lovar att du kommer att få beröm av dina gäster!

12 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja visst är det gott, sån har jag faktiskt gjort några ggr och det var väldigt populärt bland gästerna! :o)
Ha en fortsatt trevlig vecka,
Lydia

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Det ser jättegott ut och jag som är så hungrig nu....

mvh Tyra

Eva Linnea sa...

I dag kom det ett fint blått kuvert i posten. Från dig!
1000 TACK för den fina presenten!
Jag ska verkligen vårda tomatfröna ömt.
De där rörorna är ju hur goda som helst. Jag tror jag ska tipsa min dotter om det till Atlas namngivningskalas 14 februari.
Kram Eva Linnea

Hjärtat Mitt sa...

Det var verkligen länge sedan jag gjorde sån ost. Det är verkligen gott.
Det ska bli spännande att följa dina månadsbilder, för det förändrar sig nog mer än vad man tror.

Kram Mari i Marieholm

Camilla Alvén sa...

Det låter jättegott och verkar vara lätt att göra också.
Ha det bra
Camilla

Annika Christensen sa...

Smaskigt recept du bjuder på.
Enkla saker gillar jag.
Det får bli till helgen.
Ha det gott
annika

Monika sa...

Hej
gott gott
vin och vänner
det värmer..
monika

NinaH sa...

Mums!;-)

Lilla My sa...

Hej!
Kikar in hos dig och ser god mat och Växthus:)) Jag fick mitt växthus i fjol så i år ska jag starta upp odlingen där, spännande. Här har vi snö i massor ännu så det låter vänta på sig mitt odlande i växthuset men snart så. Ska kika in hos dig flera gånger. /Lotta

Länninge Trädgård sa...

Jag har också gjort detta några gånger, men det var länge sedan. Jag har faktiskt glömt bort det, så tack för tipset.
Trevlig helg/ Helen

Anonym sa...

Mums mums... Ibland brukar vi göra sådan ost med olika smaker... Favoriten är paprika och chili.

Ha det gott, Kram Camilla

ps. Vilken söt växthuskanin ni har!

Anonym sa...

Hemgjord dessertost gjorde vi ofta förr.