söndag 18 maj 2014

En svensk trädgårdssjäl

 Hur många gånger har man inte suttit och drömt om att man skulle leva i ett varmare land där trädgårdssäsongen är längre och vintern inte är så lång och plågsam....? Att kunna få odla HELA säsongen och att slippa frysa!
 Men så kommer maj månad igen....helt plötsligt är värmen där. Min lilla trädgård exploderar med vårknoppar som dyker upp som gamla kära vänner i rabatterna och jag går runt och minglar "nämen hej, så roligt att se dig igen, det var länge sedan, du ser pigg ut".
 Saker som legat gömda under snön dyker upp igen, ibland med ännu snyggare patina än säsongen innan.
 Fröer som jag petade ner i växthuset, med storkoftan på och yllesjalen virad flera varv  runt halsen, när det fortfarande var råkallt, kommer upp och jag äter allt som smågodis!
 Mitt kreativa trädgårdskaos bryter ut och det myllrar av liv och rörelse över allt på mina 60 kvadrat trädgård.
 Nya spännande kompisar dyker upp, den vitblommande gräslöken som jag längtat efter i månader!
 Och när klockan är 20.30 och jag kör skottkärran upp till komposten efter att ha jobbat i trädgården non stop i över 10 timmar och de varma vindarna smeker kinden och göken sjunger sin majserenad så förlåter jag ALLT som varit under den långa vintern och tänker att jag ALDRIG vill odla någon annan stans än just här!
Och när kroppen sedan är underbart trött och jag sätter mig med mitt kvällste i de sista solstrålarna för dagen tillsammans med växthuskaninen, trädgårdshunden och hans bästis apan så är dagen fulländad! Hur skulle man kunna bo någon annan stans än just här???!!!!!

9 kommentarer:

Isas Trädgård sa...

Vilket underbart inlägg växthusmadame !
Så bra du beskriver känslan när man återser allt och blir nykär igen !
Ha det så gott i ditt lilla trädgårdsparadis !
Kram/Isa

lisashus sa...

Precis så är det - man förlåter allt och glömmer gärna det trilskande kalla vädret och envisa regnandet!

Vilken härlig trädgård du har och vilken läcker, späd sallad! Bra att vara ute i tid vill jag lova!

Kram
Lisa

Sylvia sa...

Du beskriver det så bra. Precis som vi trädgårdsmänniskor känner. Var dag är en överraskning i trädgården. Det dyker upp nya "kompisar" lite här och var. Det är en fröjd att gå runt och knipsa, rensa . Ja, trädgårds livet är helt underbart!

Ha det så skönt och hälsa hund,apa och kanin :)

Gunborg Uhno sa...

Nog är vårt land bra härligt att leva i.Fast det är lite jobbigt när snöstormen viner runt knuten.Men så kommer vårvindar och sopar bort snön då är det fint att leva igen.
Kram.

Ann Kåge sa...

Vilka fina tankar och som alltid med härlig humor.
Söta husdjur också! Ha det så gott i din fina trädgård!
Kram Ann

Meta sa...

Jag skulle inte kunna bo någon annan stans för jag vill ha alla de härliga årstidsväxlingarna. så fint du beskriver ditt odlande.
Önskar dig en fin vecka
Kram Meta

NinaH sa...

Underbart!

Mia Maskros sa...

Ja visst är det så. Man blir liksom nykär i allt man ser :-)

Kram!

linnea-maria sa...

Jag håller med. Jag behöver vintermånaderna för att vila kroppen :) men det skulle inte vara fel att ha eget käk året om.