onsdag 24 juli 2013

Picklade gräslöksknoppar

 Nu är marknaden över och då får jag väl återgå till det jag brukar skriva om mest: trädgårdens ÄTBARA saker! Min trädgård har visserligen en perennrabatt, men det är allt som går att äta som jag gillar bäst! I perennrabatten hittar man ätliga saker också: rosenblad, ätlig stjärnhyacint, vildlök, malva, gurkört.
Idag blir det ett litet recept med gräslöksblommor som huvudingrediens! Du kan minska eller öka receptet efter behag! Har du någon inläggningslag som du brukar använda, ta den! Här kommer ett grundrecept:
500 g knoppar av gräslök eller vildlök (finns ofta i dikesrenar vid kohagar!)
Några matskedar salt
0,5 dl socker
ättika efter tycke och smak
vatten så att det täcker blommorna

Dra loss blommorna från gräslöksknoppen och lägg i en burk. Häll över salt och rör om. Låt dem ligga och vätska sig i rumstemperatur över natten.
Gör din ättikslag och smaka av så att du får en balans som du tycker om mellan ättika och socker.
Häll över lagen och se till att alla blommor är täckta. Låt stå i kylen någon vecka!
Vad har man då detta till? Prova att servera det till sommarens grillade köttbit eller fisk eller varför inte servera det till en ostbricka och ett glas rött!

5 kommentarer:

Glädjekällan sa...

Tack för receptet. Synd att mina hamnat på komposten men
gräslöken brukar ju blomma om.
Fortsatt skön sommar.
Birgitta

Meta sa...

Det där lät spännande!får vänta till nästa år när gräslöken blommar. den är så liten i år.
Hur ser vildlök ut? har du någon bild????+
Ha en fin torsdag
Kram Meta

Rosa i huset i vitt sa...

Vad spännande .. undrar om jag har några såna blommor kvar på gräslöken
ha en trevlig helg
kram Rosa

bakom berget sa...

Hej igen! Åhh va det var roligt att träffa dig hos Violan. Tack för trevligt middagssällskap förresten:o)
Vilket spännande recept! Skulle vara jätteroligt att testa, men min gräslök dukade under i värmeböljan. Jag spar receptet så länge.
Vilken underbar liten hund du har. Såå himla söt.

Kram och ha det så bra!

Åsa.

Mia Maskros sa...

Åhh TACK!!! Det där receptet måste jag testa :)