fredag 31 december 2010

Gott nytt odlingsår!

Jaha mina vänner, då är det årets sista dag! Nu stundar ljusare tider, det är redan dags att sätta chili och en del andra läckerheter!

Min bästa julklapp i år blev en bok som min man köpt "Stefan lilla gröna - en handbok i utanförskap" Musikern Stefan Sundström är en grönsaksodlare av rang och självförsörjande på det mesta. I boken är det massor av bra tips på hur man ska lyckas. Det finns till och med recept på eget snus för den som är intresserad!!!!

Frökatalogerna har redan börjat ramla in och Allt om trädgård har listat en massa godsaker till köksträdgården som jag gärna vill pröva en del av.

Jag ska absolut prova skönheterna på bilden ovan: en lök vid namn "Red Long de Florence" samt en aubergine med namnet "Pinstripe". Så fina i färgen båda två!

Nu tänkte jag avsluta året med en liten utmaning till er som är här och läser mitt inlägg:
Skriv i kommentaren VAR du helst beställer din fröer samt VAD du helst odlar för sorter. Det kan vara grönsaker, blommor, kryddor. Skriv och tipsa alla som kommer hit och läser!

Och slutligen: gott nytt odlingsår alla trädgårdsvänner!

Varma kramar i vinterkylan från

12 kommentarer:

NataljaOblonskaja sa...

Skulle också vilja vara självförsörjande på grönsaker, men är långt ifrån detta. Skulle behöva större tomt....och mindre sniglar...
Fröer köper jag gärna hos Impecta, tycker de har ett intressant sortiment. Vad jag köper är däremot olika, har inget tips, går gärna på nyheter eller gamla kultur sorter.
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!!
Camilla

♥ Hannele på Hisingen sa...

Gott nytt växthusår!

Annika Christensen sa...

Tack för allt du bjuditpå under 2010 alltid kul att titta in hos dig. Synd bara att tiden krymper.
Jag köper de flesta fröer hos Nelson jag odlar oftast det där vanliga. Men blir sugen på dn där löken....
Ha ett gott slut och ett Gott Nytt år
Önskar
Annika

NinaH sa...

Gott Nytt År!
Spännande ,med nya sorter! Den där löken tex. lät intressant...
Jag beställer gärna mina fröer från Impecta, Runåberg, Rara Växter och ibland div. utländska som till exempel Jelitto, Secret Seeds, Chiltern, T & M med flera... Beror på sinnelaget!;-)
Förra året blev det dock mest "basic-odling" för vår del (det vi alltid vill ha)= tomater, gurka, lök, bönor, morötter. Bara lite "extra"- som melon bl.a.... Och så lite sommarblommor.
Får se hur "sinnelaget" blir för nästa år!;-)

Anonym sa...

Hm, jag "brukar" inte köpa fröer, hittills har jag köpt färdiga kryddplantor som jag bara fortsatt att odla ifrån. Men i år tänkte jag försöka mig på att köra från frö, det blir nog ett besök hos Blomstertorget.

Jag odlar helst kryddor: rosmarin, persilja, oregano/kungsmynta, vanlig mynta men även blommor. Det kan bli lite allt möjligt!

Gott Nytt År!
Kramar från Katarina

Vardag och flärd sa...

Jag har inga större odlingar av ätbara saker då vi har ett ställe till att vara på och dessutom har vi högsäsong på jobbet från vår till höst. Det mesta som odlas är blommor. Men jag köper fröer från Runåbergs och odlar framför allt olika löksorter och rotsaker. Ja, vad vore livet utan trädgård och odling?
Nyårskramar Eva

bakom berget sa...

Jag skulle bara titta in och önska dig ett gott nytt år, men här var ju massor av kul att läsa. Tack för boktipset. Stefan Sundström är en favorit.Svår utmaning...Jag odlar inte så himla mycket, men tomater ,gurka, sallad, massor av kryddor, squash, morötter......Mina frön köper jag där jag hittar dom. Alltså varierar det. Aubergine...Det låter kul.Kanske man skulle prova.
Nu säger jag..GOTT NYTT ÅR!

Kram Åsa.

Gunilla sa...

Gott Nytt År.

Jag odlar inga grönsaker men lite blomfröer sätter jag.
Köper lite på Tradera och av bloggare som säljer.
Impecta har varit min huvudleverantör och STA.

Gunilla

Kalo sa...

Gott Nytt år!
Karin

Merja sa...

Spännande!!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Köksfröer köper jag alltid från Runåbergs, men sen blir det lite Nelson och Weibulls också när man är i trädgårdsbutiken. Blomsterfröer brukar jag också köpa spontant eller på mässor när utbudet är lite större. I år tänkte jag göra en beställning från Konässörsklubben. Vissa år beställer jag också från STA, men ibland hinner jag inte så dem så då hoppar jag över ett år pga dåligt samvete...
Varma hälsningar Eva

Tesa sa...

hittade den här bloggen idag..mycket trevlig läsning!!
Komer alldeles säkert hitta hit igen..
Jag köper fröer lite här o var ifrån, sparar fröer och tar egna fröer och köper nya roliga sorter där jag hittar. Impecta har ju ofta lite roliga nyheter..