söndag 28 februari 2010

Månadskrönika februari

Så har det redan blivit dags för februari månads krönika! På odlingsfronten har det hänt absolut ingenting än så länge för mig! Trots min nya fina lampa för frösådderna så har jag valt att vänta med förodlingen i år, dels för att våren är så sen (läs obefintlig!) och dels för att vi skulle ut och resa nu under vecka 8 på sportlovet.

Innan vi åkte till Gran Canaria hann jag med ytterligare ett möte med min trädgårdsklubb. Den här gången handlade det om sten i trädgården. Det var trädgårdsmästare Lennart Fredriksson, som även har Botanicus plantskola och idéträdgård i Järstad utanför Skänninge, som berättade och visade bilder om vad man kan göra i trädgården med sten. Hans plantskola och idéträdgård är väl värd ett besök om ni befinner er i närheten när det börjar närma sig säsong! Klicka på länken ovan för att hitta vägbeskrivning!

Innan vi åkte på vår resa hann vi också med att bestämma att vi 4 musiklärare i vårt arbetsrum ska åka på trädgårdsmässan tillsammans fredagen den 9 april. Härligt, något att se fram emot! Och börja spara lite pengar bör jag göra om jag känner mig själv rätt!!! Min kollega som ska köra har lovat att sätta på takbox så att jag får plats med allt! Vi som jobbar tillsammans har faktiskt trädgårdsintresse allihop om än i lite skiftande grader. Jag är mest illa däran om man säger så!

Februarikrönikan får innehålla bilder från vår resa. Jag som alltid tänkt på kanarieöarna i lite fördomsfulla termer fick verkligen omvärdera allt jag tidigare trott! Så otroligt vackert det är där!!!! Så mycket grönska och så fräscht och lummigt!

Bilden allra högst upp är en hibiskus. De fanns överallt och används som häckväxt! Här kommer en till i annan färg:
Alla växter är ju så enorma i detta fantastiska klimat som är därnere. Här kommer några bilder på pelargoner som gjorde mig fullkomligt grön av avund! Stammar som verkligen är som trädstammar. Hängpelargoner som vältrar sig över murar. Så otroligt fint! Jag fick hålla fingrarna i styr för att inte knipa sticklingar överallt!
Bouganvillan blommade för fullt och även den kastade sig skamlöst över murar överallt på ön.


Till och med planteringar inne i staden känns ju exotiska för oss som ser med nya ögon. Den här lösningen tyckte jag var kul: stentråg som murats in i en liten rappad betongmur och som innehåll olika succulenter. Roligt!Vi var på en tur till bergen där det fortfarande finns urbefolkning som bor i grottor i bergen. Med åren har dessa grottor "förfinats" och jag tog lite bilder där med. På den här lilla miniterassen fanns det till och med en liten trädgårdstomte inne i grönskan! Små portar in i hus utan fönster, bara en dörr och en liten trappa!
Och sedan fick jag ju se det som jag ville; mandelblomning! Det går inte att göra rättvisa på bild såg jag när jag kollade igenom korten hemma, men det var fantastiskt. Hela bergsluttningar som ser ut som rosa tårtpapper!

På denna månads krönika borde det egentligen också stå om det som mötte oss när vi kom hem, men det skrev jag om i förra inlägget och låter bli att skriva mer om det nu.... Ett krossat växthus är inte lika kul att skriva om som om fina blommor och härligt soligt väder! Min krönika för februari får istället avslutas med en bild på det enda som fick följa med mig hem från resan. Nu ska här odlas med växtlampa och mota Kung Bore från jordens yta!


Håll ut så kommer snart februari månads krydda också, en aning försenad!


Ha en härlig vecka med snösmältning önskar:

18 kommentarer:

Lillianna sa...

Vilken otroligt vacker Hibbe du visar allra först! Tog du sticklingsmaterial??
Jag har en röd, fylld som ursprungligen kommer från Madiera, den har funnit i släkten sen 60-talet. Jättefin, ser ut som din aprikosa fast blodröd.

/Lillianna

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Oj, tycker bestämt jag känner igen den aprikosa hibiskusen, den var magnifik!
Tänk så fint det var därnere, jag blev också så glad över all grönska. Det är ganska häftigt att tänka att vi antagligen har gått om varandra och inte anat! :o)
Hoppas magen är lugn nu och att du får en fin vecka,
kram Lydia

kullervilla sa...

Härliga bilder, fick en känsla av att vilja gå in i den mysiga dörren.
Så tråkigt med växhuset, hoppas det går att fixa till.
kramiz//kullervilla

Anns Gröna sa...

Härliga vitaminkickar du bjuder på! Blundar jag kan jag se den toppiga rosa "tårtan"! Ljuvligt!
Det är grönskan som är det mest exotiska med utlandstrippar tycker jag. Att se våra sommar- eller fönsterväxter som stora träd eller buskage är helt fantastiskt! Och så kliar det alltid så sörens i min högertumme när jag ser sådan växter - BARA MÅSTE TA SKOTT MED MIG HEM!!!
Ha en fortsatt skön söndag!
Kram
Ann

Randi sa...

Din aprikosfärgade hibiskus såg jag just hos Lydia. Helt underbar färg! Du visar verkligen många sköna bilder som påminner oss om att vi går mot bättre tider. Längtar sååååå efter färger nu!
Kram Randi

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Vilken resa du har kommit hem från! Tänk om man bara kunde få ha hälften av den växtkraften i Sverige. Om 100 år kanske?
Vram kram

bakom berget sa...

Hej! Vi var till Gran Canaria för första gången, i höstas. Nu är vi helt sålda. Det är ju ett sånt underbart vackert ställe. Man bara MÅSTE åka dit igen.
Tråkigt med ditt växthus och trädet! Ja, denna vinter vill vi inte ha tillbaks nästa år.
Ha en bra måndag! Kram Åsa.

Annika Christensen sa...

Tack tack för att jag fick se lite mandelblom.
Så mycket annat fint och härligt!!
Trädgårdsmässan.. hoppas att vi ses då. Skall skriva ut tider varjag och Eva finns.
Bla i AoT monter under lördagen.
Hade varit kul.
Kommer idagaran göra en länk till dig.
Ha det så gott du kan
Annika

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Underbar februari du haft, vackra bilder.

anettspalett sa...

SÅ herlige, inspirerende bilder!
Og så deilig å reise!!!

Takk for glede og inspirasjon i snøfonnene ;)

Klem fra Anett :)

maloppa sa...

Underbart ser det ut som ni haft, fick häromdagen en påse torkade hibiskusblommor av syrran som varit i Egypten. Hon sa att man kunde göra the på dem -spännande!
Inte lika kul med växthuset, fick mitt sönderblåst av Gudrun. Tyvärr brukar inte vanliga hemförsäkringar täcka växthus men vi hade tilläggsförsäkring som tur var.
Vilken tur att kaninen klarade sig i allafall!!

Glädjekällan sa...

Värmen känns nästan ända hit och vilken färgprakt.
Hoppas allt rett upp sig för er.
Trevlig helg
Birgitta

hoppetossa sa...

Kära Madam! Vilka härliga bilder!!! Du får ta fram dem emellanåt när du städar upp i din förstörda trädgård. Tack för tipset om Odd Mollys kappa. Jag såg den live i Sthlm och blev förtjust. Kram Fru Inez

Villa Solgården sa...

Underbara bilder, åh vad man längtar till vår och sommar!

Så du är musiklärare?! Vad roligt, det hade jag också planer på (spelat piano sedan liten), men planerna blev annorlunda... :)

Vill du ha fler fröer? Frötävling hos mig, välkommen!

Sanna

Marie - Sofias syster! sa...

Vilka härliga bilder du visar! Skulle inte haft något problem med att följa med... ;-)
Men så trist att upptäcka växthusförödelsen när ni kom hem! Jag får tårar i ögonen bara av tanken, STACKARS er!! Ett fönster har gått sönder i vårt växthus, men det var redan sprucket - vilket vi visste om, och borde ha åtgärdat. Så vi får skylla oss själva.
Kul förresten att du hittade till Systrarna - så att jag hittade hit!
/Marie

Mammasblommor sa...

Vilken trevlig blogg, hit återvänder jag mer än gärna!
Ha det bra / Margot

Mia sa...

Hihi vad roligt, man kan nästan tro att du varit i mitt album och plockat tredje bilden nerifrån. Jag har en nästan identisk bild från den där bergsbyn, just den entrén du också har fotat. Jag sa till min syster då vi var där i januari att "om jag skulle bo här då skulle jag bo just i det huset". :)

Mia kollega sa...

Tur att vi ska till fjällen över påsk för då måste ju takboxen grävas fram ändå. Annars hade det kanske varit svårt att motivera den arbetsinsats som kommer att krävas. Den ligger längst ner under ett snö-berg...