måndag 1 februari 2010

Månadskrönika januari

Då har det blivit dags för min första krönika här på bloggen! Januari har varit......snöig!!!!!


Året började på ett alldeles osannolikt sätt med turer på spark varje dag i gnistrande, isande kyla. Samtidigt började frökatalogerna droppa in. Mina kataloger i år kommer från Impecta, Lord Nelson, Rockdala och min stora favorit Örtagårdens plantskola.
Vill man ha en frökatalog som är underhållande så att man ibland skrattar högt så är Örtagårdens frökatalog något för dig! Med specialisering på kryddväxter och framför allt chili bjuder Örtagårdens plantskola på underhållande växtbeskrivningar och inte mindre än 7 sidor recept! Beskrivningen på chilisorten Hot lemon börjar "Äntligen fick jag tag i dej din lilla dj....". Personligt och inspirerande! Tyvärr har jag insett att målningen av ett vitrinskåp (på mitt odlingsbord under växtlampan står allt porslin och blockerar för en eventuell chilisådd) samt en utlandssemester vecka 8 gör att jag i år inte kommer att hinna med egen chilisådd. Jag får förlita mig på att jag kan köpa lite fina plantor i år på vårens växtmarknad istället. Frösådderna får bli efter semestern! Du vet väl att du behöver börja helst redan i januari med sådd av chili för att den ska hinna utveckla sina frukter?!


Det som däremot kommer att stå på fönsterbrädan är ett antal pelargonsticklingar från Rockdala. Jag är helt insnöad på de små änglapelargonerna och på doftpelargoner förstås. Doftisarna är jätteroliga att experimentera med i matlagning och bak!


Tänker också försöka odla lite mer grönsaker i år i pallkragarna som jag gjorde iordning förra året. Någon sort av sockerärt vill jag ha. Är lite sugen på en sort som heter "Carouby de maussane" ur Impectas sortiment med beskrivningen "mycket söta baljor". Det är så gott att ha som trädgårdsgodis när man är ute och jobbar! Funderar också på att testa jordmandel i några krukor. Förra året hade jag små, runda morötter med namnet "Paris market" som jag blev nöjd med. Formen är som en rädisa, mysig "äta direkt morot". Impecta har också en sort som heter "Rainbow" som mycket riktigt är morötter med olika färger gul/vit/orange. Fint att blanda i en sallad tänker jag. I Impectas katalog har jag också hittat en löksort som jag skulle vilja ha: "Long red Florence". Den är en italiensk så kallad torpedlök!!! Pallkragens egen lilla gangster! Är också sugen på en basilika ur Impectas sortiment, den heter "Green Globe" och bildar klotrunda plantor som ser väldigt fina ut på bild.
Om ni som läser min blogg har erfarenhet av de sorter jag grunnar på får ni gärna skriva en kommentar om hur de funkat för er!Här ska det bli ännu mer proppfullt den kommande säsongen!

Januari månad har alltså till stor del handlat om trädgårdsdrömmar och frökatalogläsning, precis som alltid i januari men lite extra mycket i år eftersom snön bara fortsätter att falla och temperaturen emellanåt är okristligt låg! Varje gång det kommer frökataloger eller trädgårdstidningar utbrister mannen "Har du fått porrtidning nu igen?" när han ser mig dregglandes över något härligt mittuppslag!!


Årets första månad har också varit månaden då jag gått med i en trädgårdsklubb. Jag gick dit på första sammankomsten, sänkte medelåldern rejält samt lärde mig MASSOR av dessa åldrade experter! Gubbar med helt egna, innovativa självbevattnande krukuppfinningar och damer med kunskap om ALLT som har med att blanda jord att göra! Även där kom jag hem med en massa mystiska fröpåsar, naturligtvis med de latinska växtnamnen! Fram med trädgårdslexikon och prisad vare nätet! Ingen trädgårdsföreläsning jag varit på har ens lärt min hälften av det jag lärde mig här! Snart är det dags för träff nummer två, mer om det i nästa månads krönika.


Ni som läser min blogg regelbundet vet också att förutom drömmar om frösådder ligger det en större dröm och bubblar i bakhuvudet: att glasa in altanen med gamla fönster! Fönstrena finns, de ska "bara" göras iordning. Två glasdörrar behövs. Och sedan en erfaren, pensionerad snickare som vill glasa in för en spottstyver!Ha en skön vecka önskar


7 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Oj oj vilka härlig planer du har.
har ingen erfarenhet av de sorter du nämner.
Däremot vill jag ha massor med pelargoner i år.
Jag tänkte på dig igår när jag åt mitt rosemarin smör. Det receptet skall du få. FAst du har säkert redan testat.
Mina planer har mest handlat om jobb.
Fast jag har en egen plan när det gäller växthuset.
Hoppas verkligen på ditt uterum det hade du varit värd.
ha det gott
Annika

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Tack för alla tips och all inspiration man får på din blogg!
Min längtan, min planering och mina drömmar går ner till Nöbbele i sommar. Vår och höst i Stockholm och sommar i Småland, det blir väl en bra kombination?
Kram

maloppa sa...

Härligt inlägg!
Har beställt massor av grönsaksfröer från Impecta, har sått Carouby d.m. för ett par år sedan, jättegod. Blir nog repris i år oxå. Flerfärgade morötter hade jag förra året, en favorit, speciellt för syskonbarnen.
Drömmen om en inglasad veranda har jag oxå, däremot inga fönster och inte heller någon snickarglad pensionär... Däremot har jag snart ett sprillans nytt drömkök att se fram emot - längtar!

NinaH sa...

Härliga planer! Jag är klar med fröval och beställningar (tror jag!;-)...)och har också fått hem två omgångar.... och satt chilli och tomat-frön. Impecta-frö beställda också. Funderade bland annat också på den där 'Rainbow'-moroten... den lät spännande. Men jag valde till slut att trots allt bara ha en "vanlig". 'Flyaway' blev det...
Örtagården har en härlig katalog. Just i år köpte jag chilli-frö via Runåbergs. De hade lite (för mig) nya sorter.
Synd att Ö-gården inte längre har sin plantskola också... Låg ju nästgårds här och den besökte vi gärna nu och då under säsongen. Och vi kom alltiod dörifrån med lite mer än vi planerat. Fick alltid rekommenderat något spännande i deras sortiment som vi inte kunde motstå!;-) De var (är) alltså lika trevliga live som de visar sig i katalogens roliga läsning!;-) Tur deras fröbeställningsalternativ i vart fall finns kvar!
PS Du har kvar min adress eller hur... = jag behöver inte maila dig den...? ;-) (Från tidigare beställningar)DS

Lillebeth sa...

Underbara drömmar! som säkerligen blir verkligeht, dessutom en vacker sådan. Ha det gott!

Mia sa...

Åh vad jag längtar efter sommaren nu. Även jag har en massa planer för mina pallkragar i år, förra året blev det mesta snigelmat. Får lägga om min strategi... :)

Kram Mia

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Härlig att drömma och planera.
Ha en trevlig helg, Petra B.