Lavendar Flying Butterfly

måndag 11 januari 2010

Månadens krydda

Innan nyår utlovade jag ju lite nya teman på bloggen för 2010. Jag tänker ha två teman förutom mina vanliga inlägg: månadens krydda samt månadskrönika. Kryddan tänker jag försöka lägga ut i början av varje månad och krönikan blir förstås i slutet på varje månad, en liten resumé av arbetet i kryddträdgården.


Här kommer nu januari månads krydda!


Rosmarinus officinalis

Namnet på den här kryddan betyder "havets dagg" och den växer vild i medelhavsländerna.


Ordet officinalis betyder att det här är en växt som använts som läkemedel. Historierna kring denna krydda är många. En sägen säger att rosmarin växer i trettiotre år och därefter dör den, lika många år som Jesu liv. Under antiken var växten helgad åt Afrodite. Drottning Isabella av Ungern levde på 1500-talet och led av reumatism. Drottningen fick ett elixir gjort på rosmarin och tog bad flera gånger varje dag i rosmarinvatten. Hon lär ha blivit så pigg och frisk av detta att hon vid 72 års ålder kunde anta ett giftermålsanbud!!! Det sägs också att en rosmarinplanta mår bra inomhus som krukväxt om det är kvinnan i familjen som bestämmer. Om det däremot är mannens vilja som råder så klarar inte plantan vintern! Lite deprimerande för alla oss av kvinnligt kön som förgäves försökt övervintra rosmarin inomhus med dödlig utgång!!!!


I vårt svenska klimat är rosmarinen för många en sommarkrydda där plantan dör när vintern kommer. Rosmarinen är däremot lätt att föröka med sticklingar och på så sätt kan man se till att hela tiden ha ett förråd av småplantor. För att lyckas med dina sticklingar tar du på sensommaren ca 10 cm långa toppskott, som har börjat förvedas längst ner, Plocka bort bladen som sitter längst ner så att du får en kal stam. Stick ner din stickling djupt i såjord, ca 5 cm ska sticka upp ur jorden.


Den här säsongen har jag lämnat min rosmarin ute i kruka, under "bar himmel, ej under tak. Såg hos Hannu Sarenström ett tips om att detta kan fungera om inte vintern blir för kall. Oddsen i år är väl kanske inte så goda eftersom det är så kallt, men det ska bli spännande att se om det blir liv i den till sommaren igen! Under sommarsäsongen vill rosmarinen ha soligt och lite skyddat läge.


Medicinskt har rosmarin använts länge och varit välkänt för att hjälpa mot "det onda i kroppen".
Dess medicinska verkan beror främst på den höga halt av eterisk olja som finns i bladen. Dra med handen över en rosmarinplanta och doften sitter kvar länge!
Rosmarin används invärtes som milt kramplösande och aptitbefrämjande. Den används utvärtes som smärtstillande och cirkulationsbefrämjande. Den har genom tiderna också ansetts förbättra minnet. Precis som drottning Isabella av Ungern kan du använda rosmarinolja för att hjälpa mot ömmande leder. Smörj in lederna så stimuleras blodcirkulationen. Det sägs också att ett par droppar rosmarinolja i pannan hjälper mot huvudvärk. Rosmarinen är bakteriedödande och du kan gurgla i te gjort på rosmarin för att ta bort dålig andedräkt.


I köket används rosmarin gärna tillsammans med lamm eller i en mustig gryta. Prova också att lägga rosmarinkvistar på grillen nästa gång du grillar, det doftar ljuvligt!


Rosmarinen är ofta använd i skönhetsmedel. I den första tryckta engelska växtläran finns en beskrivning där det sägs att man, om man använder bladen och kokar i vitt vin och därefter tvättar sig i ansiktet med det, "ska tilltaga i glans"! I mitt kryddtips från förra året, vecka 12 , så hittar du ett enkelt recept på ansiktsvatten med rosmarin. Du kan också göra ett avkok på rosmarin och skölja håret med för att få glans i håret. Det sägs också hjälpa mot mjäll.


Det var lite historia och tips om en av mina favoritkryddor! Här kommer ett litet "register" över vilka inlägg från förra året under etiketten "veckans kryddtips" som handlar om rosmarin:

  • Vecka 12: ansiktsvatten med rosmarin
  • Vecka 23: örtsalt med bland annat rosmarin
  • Vecka 29: rosmarinolja (kryddtipsen är med lavendel, byt ut mot rosmarin istället)
  • Vecka 37: doftkrans med rosmarin
  • Vecka 38: vinäger med rosmarin och vitlök
  • Vecka 52: små pizzor med rosmarin


Ha en trevlig vecka önskar:

13 kommentarer:

lovefriidrott sa...

Hej Gumman,

skulle bara säga att jag är tillbaka i bloggvärlden igen:)
Nu ska jag läsa ikapp det jag missat

Ha d
Kram Sari

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Rosmarin är härdig hos mig,
grävde ner en för många år sedan vid husväggen och glömde den där, och den klarade sig i alla år ute.
Min FAVVIS Krydda.
kramen, Petra B.

C. Tvillingmamma sa...

Nu behöver jag inte slå i mina böcker mer...bara gå in här och få all info jag behöver :D

Annika Christensen sa...

Vilka fantastiska inlägg du gör.
Tänk att den växer vilt vad undrbart det låter.
Får se om min överlever vintern i år. Kryddad julkalkonen med den i år och det var den bästa kalkon jag tillagat.
Krönika skall bli kul.
Ha det gott och lycka till med groddningen
Annika

Eva Linnea sa...

Kul med dina översikter av olika kryddor. Man lär sig mycket. Jag påminns också om min aromaterapikurs jag gick för några år sen. Jag praktiserar inte så mycket at numera, men det är kul att läsa om det. Det ska bli roligt att följa din "serie" under 2010.
Kram

Lotta 8`) sa...

Doften av färsk Rosmarin är alldeles underbar!! Jag missade att ta in min i växthuset i höstas då en har nog frysit bort nu..... men det blir minst en ny till våren :)

Ha det gott :)

SKOOGSTROLLET sa...

Hmm, skulle mannen styra mitt hem, bara för att rosmarinen jag fick inte överlevde??? Är det pojkvännen som ska räknas då? Han är ju inte ens här så ofta.

Jag fortsätter nog att tro att den ville ha mer vatten än den fick, eftersom den står lite undangömd på miniväxthushyllan i vardagsrummet. Ja, även om den nu ser död ut, så doftar den gott.

andré sa...

Tackar för genomgången och lektionen! :-) När jag lyckades få upp dörren till växthuset för några dagar sedan fann jag att rosmarinen var vid god hälsa och luktade gott. Jag har en känsla av att vätan är värre än kylan, så jag har min under tak.

Galtholmen sa...

Det är alltid så gemytligt att landa i din blogg. Läser med stor tillfredsställelse om dina tips o råd. Vilket kunnande du har. Jag beundrar verkligen dig. Har själv inte börjat fundera så mycket på växtligheten, eftersom jag njuter av vintern. Tids nog kommer våren o det gröna tillbaka.
Tack igen/
Ulrika

Med fingrarna i (j)orden sa...

Härlig beskrivning av min favoritkrydda! (Eller ja en av dem.)
Eva

Lillebeth sa...

Så mycket spännande information. Tack! Undrar bara om man är singel som jag och rosmarinen dör, vad handlar det om då?;) Allvarligt talat så verkar den ha svårt att klara inomhusklimatet hos mig. Har i två vintrar ställt den ljust och svalt. å har det gått bättre. Må så gott!

maloppa sa...

Vilket härligt inlägg om en av mina favoritkryddor. Har glömt rosmarin ute några vintrar, vissa har det gått bra, vissa mindre bra. I år har jag i allafall ställt in min uppstammade rosmarin i växthuset och hoppas den tar sig...

Anjas Hill sa...

Min beundran för din ordningsamhet känner inga gränser! Din blogg är minst lika ljuvlig som självaste rosmarinen - en av mina fav. kryddor. Mina övervintrar jag ljust och frostfritt - dock har jag ingen planta som närmar sig den höga åldern av 33..;))!