tisdag 29 december 2009

Kryddtips vecka 52

Årets näst sista inlägg är ätligt. En favoritkrydda hos mig är rosmarin. Den är så underbart aromatisk både i matlagning och stående i kruka i växthus eller på uteplats. Så fort man nuddar den sprider den underbar doft och om man stryker med handen över den doftar man rosmarin en lång stund!
Jag läste ett tips på Hannu Sarenströms blogg där han visade en rosmarin som han haft ute i kruka hela vintern och som hade överlevt och var stor och fin! Så nu provar jag hans tips och än så länge går det bra. Jag har den i en stor kruka och den står under bar himmel. Enligt Hannu ska den inte stå skyddat utan den ska få ett snötäcke eller nederbörd på sig för att klara sig annars torkar den ihjäl.

Så här dagen innan nyårsafton är mitt tips ett litet kvällssnacks till den förhoppsningsvis lata kvällen. Här kommer recept på:

Små pizzor med rosmarin:

Börja med att göra en olja på 8 msk olja, blad från några rosmarinkvistar samt ett par skivade vitlöksklyftor samt eventuellt lite svartpeppar.

Deg:
(det här är bara ETT förslag på deg, det finns många varianter av pizzadeg som man kan göra, fördelen med denna är att den innehåller torrjäst och att det är något man kan ha hemma när andan faller på)
250 g vetemjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk havssalt
1 msk extra fin jungfruolja


Sikta ner mjölet bunken till hushållsmaskinen och rör därefter ner jäst och salt. Kör maskinen med degkrok och häll i oljan lite i taget. Häll även ca 1 dl varmt vatten tills du har en kladdig deg. Knåda degen ca 10 minuter.

Forma sedan degen till en boll och lägg i en oljad bunke, täck över och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca en timme.

Sätt ugnen på 225 grader och låt en plåt vara i ugnen så att den blir het.


Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i så många bitar du vill ha. Du kan göra större pizzor, men trevligast tycker nästan jag det är med riktigt små pizzor att ha som snacks. Kavla ut till runda bottnar. Ringla oljan över bottnarna (sila inte utan låt vitlök och rosmarin vara kvar) och smula därefter över havssalt.

Lägg över dina pizzor på den heta plåten och grädda ca 10 minuter till pizzan har fått färg och "blåst upp sig" lite.

Servera genast!

5 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Gissa om jag har haft ihjäl många rosmarinplantor. Jorden är lerig och tung här så utomhus funkar inte hos mig. Inomhus har jag också provat, liksom i kruka i "lillebrorväxthuset" men där har de också dött.
Nu gör jag nytt försök med en planta nergrävd i jorden, inne i växthuset. Hannus tips har jag inte vågat prova - så härdig "ska" den ju inte vara.
Gott är det i alla fall - så det blir en ny planta varje vår hos mig.
Gott nytt år!
Eva

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Tack för både pizza-recept och rosmarintips! Jag har låtit mina rosmarinplantor stå kvar i örtagården och hoppas på att de har tillräckligt med skydd under snön. Det har aldrig lyckats förut, men hoppet är ju det sista som överger människan.
GOTT NYTT ÅR-kram från Eva Linnea

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Rosmarin är min absoluta favorit....bredvid vitlöken förståss ;O) Jag bakar alltid mördegs-keks med ost och rosmarin och kummin (tre sorters)
Håller just nu på med dessa, brödet är i ugnen och doften sprider sig. Sen få keksen sin omgång i varma ugnen.....dem är till ostbrickan imorgon "nattetid".
Förresten
ROSMARIN ÄR BÄST UTOMHUS ÅRETRUNT.
Har inga problem med det, den tar sig hur bra som helst. Torkan är värre och för varmt, då blir det bara löss och död på den.
Jag önskar dig en underbar Nyårsafton, firar tills sömmarna brister ;O) Bamsekram, Petra B.

Kalo sa...

Gott Nytt År! Pizza med rosmarin låter smarrigt!
Karin

TRädgårds pojken. sa...

Mega ballt inlägg lisom!!!