Lavendar Flying Butterfly

söndag 17 maj 2009

Kryddtips vecka 19

Ja, jag ligger fortfarande efter med kryddtipsen..... Men nu kommer det att komma några i tät följd, jag lovar! Det är inte bara våren som drar utan jag håller på med ett projekt som tar tid och som kommer att visas här på bloggen snart, en liten växthusmadamhemlis! Håll ögonen öppna!

Nu när jag har haft bloggen ett tag börjar det komma en och annan fråga om kryddor vilket ju är roligt. Veckans kryddtips baserar sig på en "tittarfråga"! Om man bor norröver, vilka kryddor fungerar att odla då?

Libbsticka

Det här med zonindelning är ju en liten hjälp, men det betyder inte att man inte ska prova med saker som inte borde fungerar i zonen man bor. I en trädgård kan ju också finnas områden med microklimat som är extra gynnsamt för vissa växter. Här kommer en lista över växter som tål kallare klimat; en del kommer att fungera för dig som bor norröver och en del inte beroende på hur hård vintern blir, hur våren blir och var i trädgården du sätter växterna. Så du norrlänning; prova dig fram och lycka till!!!

Örter som tål kallare klimat:

  • anisisop
  • backtimjan
  • citronmeliss
  • dill
  • fransk dragon
  • gräslök
  • isop
  • johannesört
  • kummin
  • kungsmynta
  • kvanne
  • libbsticka
  • malört
  • myntor
  • myskmadra
  • oregano
  • rysk dragon
  • spansk körvel
  • stenkyndel
  • åbrodd

Rosenmynta

16 kommentarer:

hoppetossa sa...

Rosenmyntan är verkligen vacker med helt bedårande rosa små klockor. Ha en härlig söndag. Hoppetossa

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Nu gjorde du oss nyfikna! :o)
Ha en härlig vecka,
Lydia

andré sa...

Jo, man halkar lätt efter med bloggandet under våren.... På tal om libbsticka- vad ska man göra med alla blad? Jag frösådde en planta för ett par år sedan och nu blir den bara hopplöst stor. Den är redan en dryg meter hög och rätt omfångsrik...

Sanna sa...

Riktigt nyfiken på din hemlis! ;)

NinaH sa...

Bra "guide" du ger!
Men du vad förveten (nyfiken) jag blev nu!! Undrar, undrar vad du kan pyssla med nu då....?;-)
Ja, den där citrongula smörblomman är jag verkligen glad över. Skrev namnet vid bilden.. men här får du det igen!;-):Ranunculus acris Citrinus

Merja sa...

Ser fram emot att se ditt projekt:))

Bea sa...

Tack för denna örtskola som du delar med dig utav. Jag kommer att "kopsa" (om det är ok?)inlägget för att läsa på när det behövs för odlingens skull och användningen, ja, man får väl lov att lära sig en i taget då av dessa härliga örter :)
Ha det gott! /Bea

Eva Linnea sa...

Hej! Mina steviafrön har inte heller blivit något av. Det upp kom några men de försvann, tråkigt nog. Jag spar de ett tag till, så får vi se. Jag satte mina i jiffypottor, men det kanske var "fel"?
Kram Eva Linnea

Eva Linnea sa...

Hej! Mina steviafrön har inte heller blivit något av. Det upp kom några men de försvann, tråkigt nog. Jag spar de ett tag till, så får vi se. Jag satte mina i jiffypottor, men det kanske var "fel"?
Kram Eva Linnea

hoppetossa sa...

Nu ska vi inte hetsa upp oss. Jag kommer nog ner på jorden också vad det liger. Du har en underbar blogg med alldeles lagom tidsintervaller mellan inläggen. kram

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Det finns många sorter som funkar här uppe när det gäller örter. Anisisop - äter man den också? Finns det olika sorter tro, jag har frösått det i år, men mest för att locka bin och så tycker jag att bladfärgen är så fin.

Växthusmadam sa...

Nu har det kommit lite frågor i detta inlägg och här kommer lite svar!
André: libbstickan är ju rätt dominant i sin smak, så det är kanske svårt att använda hela plantan! Du kan ta blad och använda istället för buljong om du t.ex. kokar en gryta. Då behövs bara ETT blad, för smaken är som sagt stark! Jag har läst att man också kan steka blad tillsammans med grönsaker och potatis. Späda blad kan du också använda i sallader och du kan använda späda blad till teblandningar. Du använder hela bladen färska eller torkade - det kan ju vara större användning för libbsticka på höst/vinter då man kanske vill göra mustiga grytor. Libbstickan är också en bra ört att ha i örtsalt!
Åsagåsa:Anisisopen använder du färsk eller torkad, både blommor och blad. Du kan använda den till te, i sallad, i doftkrus. Den är också fin att ha till rätter med äpple.
Växthusmadam

andré sa...

Tackar för tipsen! :-) Hoppas du får bukt med ohyran.

Galtholmen sa...

Tack för kryddtipsen, väldigt värdefullt. Jag tog mig oxå friheten att kopiera listan.
Fick en citronmeliss av en väninna i höstas, men den har dött. Både hos mig och väninnan. Sådde anisisop och planterade ut i höstas men den kommer inte igen. Finns det olika arter, mer eller mindre tåliga?
Troligen har vi alldeles för bistra vintrar här i V:a Götaland. Ingen snö men tjäle och frost under lång tid. Uppenbarligen inte bra för växterna, trots att jag täcker dem.
Ha det gott/Ulrika

Tulipa sa...

Tack för din hälsning!

Kryddor är jättepopulärt.
Folk frågar mycket mer efter det i år än vad de gjorde i fjorl.

Härlig trend!

Hannele på Hisingen sa...

Kryddor nära köket är mysigt.