fredag 29 maj 2009

Kryddtips vecka 20


Nu ska jag äntligen försöka komma ikapp med kryddtipsen, nätbutiken är klar och jag kan koncentrera mig på bloggandet istället!

Veckans kryddtips är egentligen en allmän uppmaning till vilka odlare som helst, inte bara kryddodlare. Jag tänkte slå ett slag för odlingsdagboken! Mina innehåller mest kryddodling, men naturligtvis saker om min trädgård i övrigt med! Man minns ju aldrig så mycket som man tror att man ska minnas, så odlingsdagboken är ett suveränt sätt att se till att man har koll på vad som växer i ens trädgård. Dessutom är det oslagbar läsning på vintern! Man kan också bespara sig själv en massa huvudbry över växter som man glömt namnet på.....Själv har jag i en hel säsong gått och undrat över vad det är för en mystisk liten myntadoftande kryddväxt som jag har i rabatten tills jag äntligen lyckades klura ut att det är en stenkyndel!

Jag har varit flitig odlingssdagboksskrivare ända sedan jag fick min första odlingsplats som från början var en balkong. Det var 1994! Jag firar alltså 15 år som odlare i år. Kryddodling handlade det om även då och jag var så stolt när jag vann pris i tidningen Vår bostads balkongtävling.
I mina odlingsdagböcker har jag alltid försökt dokumentera även med bild och det är så roligt att i efterhand kunna titta på hur man har utvecklats som odlare och utvecklat/förändrat sin smak. Den översta dagboken i högen är med min egen akvarell infälld i grönt linnetyg och det är bokbindare Tina Carlsson som jag beställt den av!

Det blir extra roligt att läsa i böckerna när det finns bilder med. Här kommer några av dem:

Min 31-års present; tegelstenar samt grävning av nytt kryddland!

Sonen när han var liten och vi skaffat kolonistuga. Kan det bli sötare?!
Och ja, jag vet att jag undanhållit för er att jag är kolonist....... Jag brukar tänka på det som "mitt dolda handikapp" - vi använder stugan som sommarstuga och fram till midsommar ser det ut som ett ödetorp! Jag hinner helt enkelt inte med! Men nu när jag har lagt korten på bordet här så kanske jag måste snoffsa till kolonin och visa lite bilder därifrån också.......

Uppförandet av växthuset när stommen var klar.

Slutligen ska jag visa mitt senaste tillskott i odlingsdagbokssamlingen. Det här är en bok jag verkligen rekommenderar! Här finns utrymme för att katalogisera sin trädgård med listor av olika slag över t.ex. perenner och var i trädgården de växer, önskelistor med växter man vill köpa med mera. Det finns rutmönstrade papper för att göra skalenliga ritningar över planerade eller befintliga odlingar, fickor att stoppa olika tidningsurklipp och andra lappar i samt mycket, mycket mer! Den här boken använder jag som komplement till min vanliga odlingsdagbok. Finns att köpa på bokklubbar och säkert även i bokhandel, ganska nyutkommen.

Så fram med penna och anteckningsbok odlingskamrater för minnet blir inte bättre med åren!

17 kommentarer:

Randi sa...

Vad kul att du fick pris för din balkongodling!
Så snyggt du dokumenterar! Jag gör det bara på datorn, men printar ut sidorna i liggande A4. Din gröna linnebok är hur söt som helst - va duktig du är!
Kram Randi

Ruben sa...

Vilka fina trädgårdsdagböcker. Jag började en gång i tiden, men jag skrev bara sådana tråkiga saker som vilket datum växten började blomma osv. Helt utan bilder. Inte undra på att jag lade av, den blev så tråkig. Men för de som är ordentliga och gör så fina böcker som du förstår jag att det är jättekul att bläddra i.
Jag vet verkligen inte mycket om träd, men jag tror inte på alm, den har blommat över vid det här laget, däremot är det dags för linden att blomma. Du får kolla lite mer ingående nästa gång.
Ha det gott!
/Ruben

Bea sa...

Men vilken kretivitet som bor i dig!
Härligt med dokumentation som är handskriven och mera personlig.
Bra tips för den hugade :)
Ha en bra dag! /Bea

X-blog sa...

Ååh!
Härligt och inspirerande inlägg!
Får ta en funderare över om jag ska ändra mitt sätt att föra anteckningar... =)
Boken du tipsar om verkar kanon!

Och vad kul att få se lite av dina gamla anteckningar!
Och vunnit balkong-odlings-tävling, inte illa! Grattis, lite i efterskott ;)

Ha en riktigt skön helg!

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Prisbelönt - det är inte illa!
Jag har en liten bok där jag bokför en hel del trädgård, men mest frösådder faktiskt. Bloggen är ju delvis en dagbok också.

Lycka till med din nyöppnade butik!! ... och ha en trevlig helg!

Tina Carlsson sa...

Hej. Tackar allra ödmjukast för "omnämningen". Och det är förstås din akvarell som sätter pricken över i:et. Det är en bra idé med odlingsbok! Nu senast har jag levererat två stycken gästböcker till ett bröllop. Lycka till med odlandet och så småningom skördandet.
Trevlig helg önskar Bokbindare Carlsson

Glädjekällan sa...

Grattis till priset.
Fina trädgårdsdagböcker du har. Sedan jag började blogga har dagboken glömts bort.
trevlig helg
Birgitta

hoppetossa sa...

jag har undrat lite över hur det går med kolonin, skulle vara trevligt med lite bilder därifrån. Bilden på sonen som vattnar är ljuvlig. Ha en härlig pingsthelg, kram Hoppetossa

AnnCharlotte sa...

Påbörjade böcker är det nog många som har.....

Camilla på Trädgårdsliv & Design sa...

Men så flitig du är med dina trädgårdsdagböcker!!! Vilken ordning du har på allt. Imponerande!!!

Själv så börja jag skriva i böcker med och sedan på datorn men när flera års skrivande försvann i en data krasch tappa jag sugen. Nu är ju bloggen som en trädgårdsdagbok för mig.

Grattis även till din webbshop- kul! Ska kolla in den nu! Ha en skön pingsthelg! Kram Camilla

♥Häxor & Änglar♥ sa...

Tack för tipset! Jag tycker att bloggen också är en bra dokumentation på vad som finns/fanns i trädgården. Men jag ska nog försöka få tag på den där boken. Den verkar ju jättefin. Jag har sett en liknande men med "Mina recept".
Kram Eva Linnea

Mia sa...

Ja, jag är enig med dig och flera av dina kommentarer. Själv har jag ochså en massa böcker, lister på datan och nu blogg. Problemet är bara att när vi som nu närmar oss juni så flytter jag och mina skitiga händer ut och då blir det sällan mycket skrivet. Så kul att du får det till. Måste vara härligt att sitta och blädra i böckerna om vintern.

Nettan sa...

så fint och flitigt...
ha en skön helg
kram N

Karin A sa...

Vad roligt och praktiskt! Mycket snyggt och grattis till priset. :) Ha en mysig söndag! Kram Karin

Herman sa...

Hej hej

Annika Christensen sa...

Vilken fin bok du har gjort.
jag tycker nog att skylten är skoj.
Ha det gott
annika

Hanneles paradis sa...

Jättekul, själv har jag skrivit bara sporadiskt.