onsdag 22 april 2009
Kryddtips vecka 17
Jag fortsätter på ogrästemat även denna veckan! Det brukar ju finnas lite ogräs att ta av!
Det finns många sorters ogräs man kan använda i matlagning, men grunden är framför allt kirskål, nässlor och plister. Nässlorna innehåller massor av järn vilket ju kan vara bra att veta!
Innan du använder ogräs i matlagning så ska du förvälla bladen i vatten. Det går att förvara förvällda blad i minst tio dagar i plastpåse i kylen. Det går också att frysa ogräs efter förvällningen.
Veckans recept är något du kan dricka varje dag nu under ogrässäsongen, men du kan också frysa in i iskubslåda och ta fram en tärning varje morgon under den mörka säsongen då vi behöver kosttillskott! Här är receptet:
Grön ogrässhot (ca 5 dl)
1,5 liter gröna blad
2-3 dl vatten
citron
honung
Du kan använda enbart nässlor om du vill ha en riktig järnkick eller så kan du blanda späda skott av nässlor, kirskål, plister och annat grönt. Förväll bladen.
Blanda i mixer med vatten. Sila och kyl ned. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Smaksätt med honung och citron. Ta dig sedan en hutt varje morgon! Bunkra gärna för vinterns behov! Tänk på att det är bäst att göra och frysa in nu på våren när bladen är späda och fina!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
23 kommentarer:
Plister har väl inga späda skott ? Hos mig är de gröna hela året. Skulle vara spännande att veta vilka du tar där. Men ogräs är det ju nästan faktiskt.
Eva
Nu blev jag riktigt sugen på att ut och plocka de allra första nässelskotten.
I kväll?
Serverat som pesto tilltalat mig väldeligans.
Kram Eva Linnea
Alltså vilken hälsoguru du är.
Fantastiskt vad mycket det finns i naturen men man skall ju veta vad som går att använda ochså och där är jag helt novis.
Bilden är ju jättefin litet stilleben.Skulle passa fint som kökstavla.
Ha en fortsatt fin kväll
Gunilla
Vilken dunderdrink!!! Vad pigg man ska bli!
Du som vet så mycket om kryddväxter kanske kan bringa klarhet i min lilla undring: Varför blir Citrontimjanen så torr och mörk och (halv)död på våren. Jag trodde den behövde skyddas mot vårsolen och har lagt över säckväv, men det hjälper inte. Hur ska man undvika att den blir så tråkig frampå vårkanten?
Ha det gott! /Ruben
Vad du kan! Jag har precis skrivit av ett recept på nässelshots som jag tänker prova. Den var det även ingefära i som smaksättare.
Men...men men har snart ätit upp alla mina nässlor....är det normalt att längta efter mer ogräs...
.... ; )
Tack för "matnyttiga tips"
/Janne
Tänk...det finns många sätt att ta sig ett "järn" på...här går jag och äter vitaminer eller om det är kosttillskott de heter...och så finns det så mycket nyttigt ute på ängen...alldeles gratis!
Jag brukar vattna mina växter med nässelvatten...men inte har jag tänkt på att vattna mig själv...
Tack för mycket bra tips!
Bella
Inte nog med att mycket ogräs är vackert…man kan göra mycket gott av det också :=))
Tror det blir pesto en dag av all kirskålen vi har här.
Kramiz//kullervilla
Vilka spännande drinkar du bjuder på. Måste nog testa något med nässlor - för de har jag massor av.
Tack för tipsen!
Kram Randi
Det heter inte ogräs :)
Ängsblomma eller nåt... kul tips.
Ah, jag känner hur pigg man kan bli av alla de vitaminer! Skulle helt klart behöva några sådana shot i eftermiddag, då brukar jag sacka ihopa.
Du, hur länge förväller man bladen? Kan man ta med stjälkar också, eftersom de ska mixas sen?
Kram Lydia med break på jobbet
http://www.lydiasgronafingrar.blogspot.com/
Känner mig genast pigg genom att läsa om ogräsdrinken.
Ann
Blev så full i skartt skall nämligen fota en sådan shot imorgon. Kändes bra att du också förväller allt. Jag gör också det.
Skall testa din shot också.
ha det gott
annika
Hej
Tack för tipset!
hälsar
Monika
Imorgon ska här blandas shots!!;-)
Och en klick ogräspesto bli det på middagstallriken också!!
Tack för hälsotipsen!;-)
Hejsan Madam!
Vill bara säga att jag har en liten hälsning till dig på min blogg.
Kram, Lydia
Hihi, det måste jag testa :)
Kommer du till Skåne i sommar hoppas jag verkligen att du tittar in. Är jag bara inte bortrest är här alltid öppet för dig! :o)
Ha det så bra, Lydia
Tack för tipset
Kram Helen
Hej Växthusmadam.
Kan man även använda din kryddblandning till att krydda snapsen med? Alltid kul att veta för att alla högtider i Sverige firas med sill och snaps.
Axel
Tack för din fín fina kommentar.
Så roligt med sådan respons.
ha det fortsatt gorr.
skall verkligen göra din shot till helgen. Jag har klippt ner alla min nässlor på min nässelkulle så att det skall komma nytt.
Kram
annika
Så mycket nässlor som hamnat i frysen den här våren har aldrig funnits där tidigare.
I morgon blir det till att plocka mer.
På valborgsmässoafton har nässelsoppa ofta stått på menyn.
Ha det gott
Birgitta
Dessa recept ska jag verkligen spara och testa, om du visste hur mycket kirskål vi har.... hua...
Ha en fin Valborg!
Kram Mia
Skicka en kommentar