Lavendar Flying Butterfly

onsdag 8 april 2009

Kryddtips vecka 15


Så här i påskveckan måste naturligtvis veckans kryddtips vara gult!!! Jag fortsätter lite på förra veckans tema med ätliga blommor, alltså inte riktigt ett kryddtips....

Lite beroende på var i landet man bor så är det nu dags för gullvivorna att blomma. Jag har ett ställe där de blommar riktigt tidigt - förra året hittade vi den första i januari!!!!

Veckans tips är ett gult gullvivesocker som är enkelt att göra. Det du behöver är gullviveblommor och socker. Jag tog 3 dl gullviveblommor och 3 dl socker. Du kan ju ta mindre om du inte vill offra så mycket gullvivor... Lika delar blommor och socker är det iallafall som gäller.

Mixa blommorna och strösockret i matberedare. Därefter häller du ut det på bakplåtspapper och torkar i ugn ca 50 grader, ca 20 minuter. Mixa därefter sockret en gång till så att det inte blir "klumpigt". Nu är sockret klart, häll upp på burk! Strö över en vacker påsktårta eller ge bort som en present!

Sockret i burken på bilden ovan gjorde jag förra året och det har hållit färgen bra!

14 kommentarer:

Unknown sa...

Mmmm det lät gott och det ser gott ut också, lite funderingar på lavendelsocker men det är kanske samma blandning där också?

Tack för tipset!
Bostället Sköna Ting

Sanna sa...

Vilka bra och roliga tips! Jag håller med dig med växthuset - vilket livskvalité att sitta där inne och dricka te och planera! :) Exakt så vill jag ha det - men än är det inte verklighet. Hur många kvadratmeter är ditt? Är det "lagom" stort? Jag tittar i växthuskataloger men har lite svårt att avgöra hur stort som är "lagom", om 9 kvm är för litet om man ska få rum med stol och litet bord..?

Bea sa...

Vilket fint tips, men tyvärr finns det inte Gullvivor i den mängden hos mig att jag kunde göra det lilla extra utav dom.
Ha en riktigt Glad Påsk! / Bea

Anonym sa...

Detta skall jag testa!

Randi sa...

Det här receptet måste jag bara spara - så spännande. Undrar förstås om det smakar något - eller är det endast vackert?
Tack för tipset!
Önskar dig en riktigt skön påskhelg!
Kram Randi

Eva Linnea sa...

Ha, ha, vilken kul grej! Kan ju bli gult & jättefint i en sockerkaka eller så?
GLAD PÅSK
önskar Eva Linnea

Merja sa...

Spännande tips du kommer med hela tiden:) Fint med penseerna i förra inlägger och luffarslöjden!
Glad påsk

hönemor sa...

Hej du, kom av en slump i på din blogg och läste allt du skrivit med god behållning, många fina tips och recept. Jättefina kort du tar. Jag undrar om du har något tips om Åbrodd. Katarina.

Eva Linnea sa...

PS Jag har planterat om de första tomatplantorna. De växer som bara den och verkar trivas hos mig. DS

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Blir nyfiken på hur det smakar. Är smaken att jämföra med gullvivornas doft?
Har en del gullvivor på landet och kanske, om det blir många blommor, vore det något att prova.
Glad Påsk
Birgitta

NinaH sa...

Åh vilket härligt recept!! Här ska göras Gullvivesocker- var så säker!!;-)
Glad Påsk!

Karin sa...

Vilken kul idé! Blir det någon speciell smak på sockret? Brukar du använda det till något speciellt som du kan rekommendera? Hur som helst blir jag sugen på att testa.

Glad påsk önskar jag dig!
Kram Karin

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Vilken rolig idé! Sdet sockret någon speciell smak också? Om jag nu minns rätt så har jag hört att det är så mycket näring i gullvivor också.
Glad Påsk!

Växthusmadam sa...

Till er som undrar om sockret har någon speciell smak;
doften och smaken blir lite "grön" som nyslaget gräs. Smaken känns inte om man t.ex. strör sockret på en kaka som dekoration, det smakar sött helt enkelt.
Jag har använt sockret som dekoration på mjuka kakor, man kan t.ex. göra en glasyr på en kaka och precis innan glasyren stelnar strör man på det gula sockret. Man kan också strö det som dekoration på
en morotskaka med philadelphiaost-
kräm på. Strö på precis innan servering så att det gula sockret inte smälter ut i ostkrämen.
Om någon av er kommer på fler bra användningsområden så kan ni ju tipsa här hos mig!
Glad gul påsk!
Växthusmadam