Lavendar Flying Butterfly

torsdag 2 april 2009

Kryddtips vecka 14


Som ni har märkt tidigare blir det inte bara kryddor i kryddtipsen, utan ibland slinker det in lite andra ätliga växter samt pyssel! Den här veckan blir det geraniumgelé som blir tipset. Många av oss har väl köpt sticklingar som börjar växa till sig och då kan man roa sig med detta innan allt annat grönskar. Sorter som passar för detta är alltså doftpelargoner, gärna med doft och smak av apelsin eller citron. Exempel på sorter som passar bra till denna gelé är "Lemon fancy" eller "Orange fizz".

Det här behövs för ca 2 kg gelé:
2 kg matäpplen
1 liter vatten
strösocker
saften av 2 citroner
15 blad av doftande geranium

Skär äpplena i stora bitar och låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta, slå på vattnet och låt blandningen sjuda tills frukten är mjuk. Häll upp massan i en silställning och låt den självrinna några timmar (pressa inte fruktköttet eftersom gelén då blir grumlig!). Mät upp den avrunna saften i en syltgryta och tillsätt 450 g strösocker för varje 6 dl saft. Tillsätt citronsaften och geraniumbladen. Värm försiktigt under omrörning tills sockret smält, låt därefter gelén koka livligt tills den är färdig, ca 10 minuter. Fiska snabbt upp bladen och häll gelén i väl rengjorda, varma burkar. Täck över medan den fortfarande är het.

När sommaren är här kan du göra om receptet till rosenbladsgelé istället genom att byta ut geraniumbladen mot 6 dl kronblad från doftande rosor!

16 kommentarer:

Marina sa...

Det var mig ett spännande recept. Sparas!

Anonym sa...

Kul!

Hanneles paradis sa...

Det borde man testa..

Karin Lindström sa...

Hej!

Tack för din hälsning hos mig! Och vilken trevlig blogg med många fina bilder och tips du har! Den här gelen låter ju verkligen spännande. Var hos en annan blogg idag som oxå tipsade om olika pelargonrecept.

Du är varmt välkomme tillbaka till mig, och jag kikar gärna in hos dig igen!

Hälsningar
Karin

Gummans Trädgård sa...

Tänk vad mycket gott man kan koka ihop.
Hälsar Ann.

NinaH sa...

Mums! Synd att min Lemon Fancy gick hädan... men får väl skaffa en ny!;-)

NinaH sa...

PS Låter kanske förment komma med önskemål... men jag tar risken!;-)
Du får gärna göra en etikett för "recept"! Och kanske "pyssel". Jag skulle gärna vilja kunna gå tillbaka - och hitta - till alla dina fina tips! DS

Hjärtat Mitt sa...

Det lät spännande, tycker jag.
Ska absolut provas någon gång.
Har haft en massa olika doftgeranium, men jag tror minsann att alla har försvunnit :(

Du gör helt rätt i som smygökar din tomtgräns :)
Det kan väl inte göra något, om ingen använder allmänningen.

Ha en bra dag!
Kram Mari i Marieholm

Lilla My sa...

Det var ett annorludna recept, som dock låter gott :)

Stickfantomen sa...

Ätliga blommor och blad är alltid kul att använda.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Låter både gott och spännande. Pelargoner, särskilt de vilda, tycker jag också om.
Trevlig helg
Birgitta

Mia sa...

Låter verkligen som ett recept som måste testas. Vart kommer alla dina härliga recept ifrån?

Ha en fantastisk vårhelg!
Kram Mia

Annika Christensen sa...

Wow vad kul att få jag har bara hört om detta.
Tack tack.
Hur mår kaninen efter röjet?
Han dyker väl upp under våren på bloggen skulle jag tro - eller?

Bella sa...

Vilken idé...det är kul att kunna använda det man odlar...visst blommor köper man ju och vårdar för att få njuta av blommors skönhet men det är härligt att det finns fler områden att njuta av!
Det här kan jag nog inte låta bli att pröva!
Önskar dig en härlig söndag!
Bella

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tack för tummarna! :o)
Pelargongelé, det måste jag bara testa, låter supergott!
Ha en fortsatt härlig söndag,
Lydia

Gardenlife sa...

Spännande kryddtips!
Låter häftigt med "gullvivesocker"...får pröva det!
/Janne