torsdag 1 januari 2009

Nytt odlingsår!

Ett nytt odlingsår har börjat, men än så länge är det bara växtstöden som står raka i rabatterna med frostrosor på. Det är ju tur att man kan ta fram frökataloger och gamla insamlade fröer och inventera lite i förskott så att man är beredd när startskottet går!

Så har det då blivit dags för årets första kryddtips! Tänker ha ett tips i veckan som har med kryddor, örter och kanske ibland andra ätliga saker i trädgården att göra.
Vad ska man då börja med? Något inspirerande bör det ju vara.....Hmmmmm.......
Fast för att kunna hålla ångan uppe och orka med alla nya odlingsdrömmar för 2009 är det ju allra viktigast att hålla sig frisk......
Därför känner jag mig faktiskt manad att börja året med ett riktigt läskigt men oerhört effektivt tips: Ann-Charlottes ormgift! Här kommer alltså:

Kryddtips vecka 1.
För att åstadkomma denna vedervärdiga, men som sagt OERHÖRT EFFEKTIVA sörja behöver man två ingredienser: vitlök samt honung.


Skala ca 20 vitlöksklyftor och lägg i en burk. Täck med honung, men lämna kvar "jäsutrymme", och sätt på locket. Låt stå i ett soligt fönster. Lufta burken varannan dag. När honungen är klar ska vitlöksklyftorna vara genomskinliga, det tar ungefär 3 veckor.Fiska upp vitlöksklyftorna och förvara sedan burken svalt. Ta sedan en tesked om dagen i förebyggande syfte. Kan också användas som hostmedicin om förkylning redan brutit ut.
Honungen kan också användas till att skrämma iväg en och annan ihärdig men oönskad beundrare: öppna burken och be honom andas in och saken är biff! Bye, bye!
Med det lilla tipset önskar jag alla besökare på min blogg ett riktigt gott nytt år i trädgården!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt år! Här är det stiltje lite till... kylan tar sitt grepp och lusten för odling har gått i ide.

Merja sa...

Ormgift! Vet inte om jag törs prova;)
Ser framemot flera av dina tips!Önskar dig ett riktigt bra odlingsår medans du botaniserar bland fröpåsarna.

CinderELLA sa...

Hej där! Den där sörjan skulle jag ha behövt för två dagar sen. Fy vilken förkylning jag har åkt på! Men nu har jag tagit en stor del av min förkylningsranson för i år, eller vad tror du? Det ska bli kul att följa din blogg. Hoppas du hittar nå´t av värde på min(a) också. På återhörande hälsar Eva Linnea

Annika Christensen sa...

Vilket toppen tips. Det kommer ju att bli jätte kul att följa din blogg. Skall prova detta tror jag men jag får nog ha det ifred för resten av familjen.
Gillar din fröpåse med vallmo frön.
Ha det gott
Annika