söndag 29 november 2009

Kryddtips vecka 48

Nu är det riktigt mörkt ute och man börjar känna sig lite vinterglåmig. Dags för lite hemma-spa!
Kryddtipset för veckan är en riktig föryngringskur; antirynk-kompresser! Vad sägs om det?!!

Det man behöver är torkad gurkört. Man tar:
1 dl torkade blommor och blad
2 dl vatten

Smula sönder örten ordentligt och häll över kokande vatten. Låt stå ca en timme. Sila därefter bort alla växtdelar och vät en kompress med lösningen. Lägg kompressen där du har rynkor och låt verka i 30 minuter. Ta bort och gå till spegeln och kolla. Va? Var du inte helt slät som en babyrumpa?!!
Jamen, då får du väl upprepa behandlingen en gång till!!!!

tisdag 24 november 2009

kryddtips vecka 47

Har haft så fullt schema på sistone, med roligheter som Ulriksdals ljuskväll, så jag ligger lite efter med kryddtipsen! Här kommer iallafall ett som jag utlovade i somras när jag berättade om ringblommeolja.

Nu är den härligt färgade oljan klar och om man vill använder man den som den är. I veckans tips ska jag förädla oljan lite ytterligare och göra ringblommekräm. Till krämen tar du:

1,5 dl ringblomsolja
0,5 dl renad bivax

Värm oljan i vattenbad: tag en kastrull med kokande vatten och ställ en rostfri bunke i. Häll i oljan i bunken. Tillsätt bivaxet så att det får smälta. Dra därefter kastrullen från plattan och rör kraftigt så att det inte blir klumpar i salvan. Om det klumpar sig kan du värma på lite igen och röra ytterligare. Om salvan blir för hård, hetta upp igen och späd med mer olja. Om den blir för lös, smält i mer bivax.

När du är nöjd med konsistensen sparar du salvan på burk.

Ringblomman har en sårläkande effekt så den här salvan är perfekt på torr och lite sårig hud.

fredag 20 november 2009

Värsta fina trädgårdsprylarna!


Igår fick jag avnjuta priset jag vann hos Lottens vita och gröna: gnistrande magisk afton på slottsträdgården Ulriksdal. En härlig kväll i de vackra växthusen och god mat förstås!
Kameran glömde jag i min iver i bilen så några bilder från växthusen har jag inte.... Kanske Lotten eller Ulriksdal lägger ut så småningom!

Växthusbutiken var något alldeles i hästväg och jag fick tygla mig ordentligt för att inte handla FÖR mycket. Många saker hade kunnat få följa med hem vill jag lova! Jag tyglade mig stenhårt och då blev det följande underbara saker som fick följa med:

En underbar gran i svärtad zink som syns på bilden högst upp! Den ropade på mig direkt när jag kom in i butiken! 55 cm hög är denna ståtliga trädgårdsprydnad. Helt fantastisk tycker jag!!!

En glaskula i form av en vallmokapsel


En glad gris med vingar; mer en juldekoration än en trädgårdspryl. Vegetarian som jag är tyckte jag att denna glada gris kunde få symbolisera julen hos oss, här är alla levande, glada grisar som överlevt julen välkomna!

söndag 15 november 2009

Kryddtips vecka 46

Till kryddtipset den här veckan använder jag julens krydda nummer 1: saffran! Alltså inget du odlar i din trädgård! Receptet är på en härlig saffranshonung!

Saffran kommer från saffranskrokusen och är världens dyraste krydda. Det går åt 100 000-150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Saffran är en krydda med anor och nämns för första gången på sumeriska lertavlor från 4000 f Kr.

Här är en bild lånad från Wikipedia. Lägg märke till de röda "spröten".

Här kommer ett tips som är en perfekt liten "gå-bort-present" på julens alla kalas.
Du behöver 1 paket saffran (1/2 g) samt 2-3 dl honung (inte flytande).
Rör ner saffranet i honungen och fördela i små söta burkar och ge bort!
Gott i julteet, i matlagning och i bakning!

torsdag 12 november 2009

Ibland har man bara tur!

Ibland ler lyckan mot en lite extra! Härom dagen vann jag den otroligt fina tesilen och höstte hos Nordingården! Så glad jag blev i höstmörkret! Precis vad jag behöver just nu när november lagt sin gråa filt på mitt huvud! Jag som dessutom är en sådan enorm tedrickare, jag dricker flera liter te varje dag!

Som om det inte var nog med denna härliga vinst; idag när jag gick in hos Lottens vita och gröna så har jag dessutom vunnit en kväll för två personer nästa vecka på Ulriksdals slottsträdgård med trerätters vegetarisk meny och underhållning i, håll i er nu, VÄXTHUSET! TJOHO! Vem bryr sig om höstmörkret nu?!!!

lördag 7 november 2009

Kryddtips vecka 45

I mitt växthus har chilin trivts väldigt bra i år! Egentligen är det sonen som har velat odla chili, men han är inte så intresserad av att äta den..... Jag köpte fröer till något som hette sötpeppar i år så att även han skulle kunna äta i en sallad. Ser ut som chili men har mer mild paprikasmak. Ett tips om man inte gillar hettan. Av en kollega fick jag sedan många olika sorters chili som också trivdes bra. Bilden är en blandning av sorterna: ancho, jamaican bell, anaheim, black hungrian och joes long cayenne. Sötpepparn heter cobaci och slutligen en paprikasort som heter sweet banana.

Jag är inte så duktig på att äta chili färsk, jag måste vänja mig lite tror jag. Tänkte berätta lite hur man kan ta hand om sin chili på olika sätt.

Jag brukar torka mina chilifrukter och använda på olika sätt. Du kan trä upp på snöre och hänga i köket eller lägga på en bricka att torka. Fördelen med att trä upp är att chilifrukterna hänger luftigt och torkar från alla håll. På en bricka får du hålla lite mer koll och vända på frukterna ibland. De chilifrukter som har tjocka väggar som t.ex. jalapeno kan vara svåra att lufttorka.

Du kan också torka i ugn. Lägg på ett galler så att frukterna ligger luftigt och torka i 110 grader ca 1,5 timme beroende på vilken typ av frukt du har.

När frukterna är torra kan du göra chilipulver eller chiliflakes. Om du skakar på en torkad frukt så lossnar kärnorna, du kan höra hur de skramlar där inne. Om du inte gillar så mycket hetta så kan du ta isär chilifrukterna och skaka ur fröerna. Spara dem till nästa odlingssäsong så är du självförsörjande på chilifröer! Om du gillar hettan kan du behålla fröerna i frukten, lite beroende på vilken sort du har. De allra hetaste varianterna brukar kanske vara lite för mycket för många av oss svenskar! Det är i fröerna och i de vita innerväggarna som det mesta av hettan sitter. Om du använder färsk chili kan du ta bort detta innan du använder frukten. Se isåfall till att använda plasthandskar och var försiktig med att peta i ögonen om du hanterar de riktigt heta sorterna! Det kan svida i dagar om du inte är försiktig (ja, jag talar av egen dumhet, man lär sig bäst av egna misstag!!!).

Om du vill göra torkade chiliflakes så smular du bara din torkade chili eller stöter lätt i mortel.

Vill du göra chilipulver så stöter du fint i mortel eller mixar. Tänk på att det kan vara svårt att få bort hettan ur mixern..... Läste att man även med fördel kan använda en elektrisk kaffekvarn för att göra chilipulver. Då kan man inte använda den till kaffe sedan om man inte gillar sitt kaffe väldigt starkt!!!!

Vad gäller färska frukter av den riktigt starka sorten, som man inte riktigt vet hur man ska använda i matlagning, så fick jag ett riktigt bra tips av en chiliförsäljare på bondens marknad:
för att slippa hantera det extremt starka innanmätet (och riskera att klia sig i ögat!) så kan man lägga i hela frukten i en gryta. Därefter får den koka med tills du är nöjd med smaken och sedan fiskar du upp den och slänger. Riktigt bra tips tycker jag!!

Om du sedan vill gå ett steg längre och göra ditt helt egna chilipulver (chilipulver är ju en blandning av olika kryddor) så kan du experimentera dig fram med följande kryddor:
din egen torkade chili, kajennpeppar, kakao, spiskummin, oregano, mejram, kryddnejlika, vitlökspulver.
Du kanske har en favoritchilikrydda, läs på innehållsförteckningen och försök göra din egen blandning utifrån det.

Lycka till med chilianvändandet. Det finns ytterligare en ypperlig aspekt på chili; du bör börja odla den redan runt nyår om du har växtlampa och vill ha stora fina frukter innan säsongen är slut. Tänk vilket långt odlingsår det blir då!!!! Inte många odlingsfria månader här inte!!!