Lavendar Flying Butterfly

lördag 31 oktober 2009

Kryddtips vecka 44


Jag fortsätter på temat "sjukdom" efter förra inläggets förkylningstips. Den här gången handlar det om huvudvärk.

Har läst mig till att mattram ska vara riktigt bra vad gäller huvudvärk/migrän och därför har jag nu i höst införskaffat en planta.

Redan på 1500-talet skrev en man vid namn Gerard om mattram: "är utmärkt för dem som äro yra i huvudet eller hava den tendens som kallas svindel"!!! Själv lider jag av både svindel och ett visst mått av "yr i mössan" syndrom mest hela tiden, men det tillståndet biter nog inte mattram på tyvärr!!!

Nåja, åter till migränen. För att lindra detta ska man kunna brygga ett te på en tesked torkade blad eller en rågad matsked färska blad som får dra i en mugg med kokhett vatten. Därefter ska detta drickas varmt. Drycken behöver sötas med honung för mattram har en bitter smak. Man bör begränsa drickandet till två koppar per dag. Man kan även ta 2-3 blad och lägga på en honungssmörgås.

Mattram har en verkan som liknar acetylsalicylsyrans, det är därför den fungerar bra som huvudvärksmedicin. Kan vara värt att prova istället för värktablett!

fredag 30 oktober 2009

Välkommen vinst!


Vill visa vad jag vann i tävling hos Älfgärdet! En jättefin örtsax, i lite större modell än de jag sett förut, med en fin liten skylt på där det står "grönska". Kan en vinst hamna i mer rätta händer än en örtsax hos Växthusmadam?!! Den kommer att "gå varm" till våren när det är dags igen att skörda örter!


Tack snälla Älfgärdet för fin present!

måndag 26 oktober 2009

I huvudet på en växthuskanin


God natt växthuset, god natt korgstolen, sov gott! Jag kommer att sakna er i vinter!

söndag 25 oktober 2009

Kryddtips vecka 43

Nu faller löven till marken och snart är träden kala och trädgården helt i dvala. Då får man odla sin inre trädgård och drömma om nästa säsong!

Mitt tips den här veckan är att gå med i en förening för att vara påläst och kunnig inför nästa års odling.

Om man har en specialintresse av örter och kryddväxter så ska man gå in och titta på Svenska örtsällskapets sida:



Här kan du läsa en del artiklar, gå med i föreningen och få medlemstidningen "Örtbladet" i brevlådan.

Gå med nu eller varför inte önska dig ett medlemskap i julklapp! Kanske du har någon vän som skulle bli glad för ett medlemskap!

torsdag 22 oktober 2009

Och vinnaren är......


Nu är det då klart vem som vinner i min lilla tävling!


Vinnaren av trädgårdsmobilen är: Hjärtat mitt

Vinnaren av fåret är: FinaElina

Vinnare av små kort är: Signaturen Annika utan blogg


Grattis till er alla tre! Maila era adresser så kommer ett litet paket!

tisdag 20 oktober 2009

Tävlingen avslutad!


Tävlingen är avslutad och imorgon, torsdag, drar jag en vinnare!

lördag 17 oktober 2009

Kryddtips vecka 42

Nu har hösten börjat och med den kommer dessvärre höstförkylningarna. Om du har varit duktig och torkat lite kryddor från örtagården så kan du göra följande gurglingsvatten när du drabbas av halsont och om du blir hes.

Du kan ta ungefär en tsk av varje av timjan och salvia. Bägge dessa har bakteriedödande effekt. Koka upp örterna i vatten, ungefär en liter. Låt det dra ca en halvtimme och sila sedan. Gurgla medan det är ljummet. Du kan ha det stående framme och gurgla med jämna mellanrum. Det går också att spara i kylen ett par dagar. Då kan du behöva ta fram lite i taget för att få rumstemperatur på innan du gurglar.

Det går naturligtvis utmärkt att dricka den här brygden som te också för att få lindring vid förkylning.

fredag 9 oktober 2009

Kryddtips vecka 41

Jag fortsätter att försöka bringa ordning bland fröerna. Jag måste få visa min jättefina frölåda som jag köpte i somras! Den är vinröd och i plåt med fack för fröpåsarna. Fröburken har jag sedan tidigare, men där stuvar jag bara ner alla påsar huller om buller så min låda blir ett steg mot ordning och reda!

Mitt tips den här veckan handlar om att skapa ordning på fröerna och när de ska planteras. Du kan ta vilken låda som helst egentligen, men något som är smart och inte jättedyrt är en "arkivlåda". Det brukar finnas på t.ex. pappershandlar, sådana små lådor som man ska ha kort där man skriver upp t.ex. adresser och telefonnummer till folk på. Om man istället skriver månadernas namn på arkivflikarna så kan man ställa fröpåsarna i ordning efter när de ska planteras under säsongen. I januari får chilifröerna stå först i kön och därefter fyller man på med vårens fröer! Att ha sorterat efter såmånad är faktiskt mycket bättre än efter växtens namn tycker jag, för då kan man ju i början av varje månad kolla av vad som ska sås. Under vintern kan man dessutom ta fram "lilla låddan" och sitta där och dumbläddra och drömma!

tisdag 6 oktober 2009

10 000 besökare firas med tävling!!!

Tänk vad besöksantalet dragit iväg snabbt! Så roligt att ni är så många som besöker mig och kommer med fina och rara kommentarer! Det måste vi fira med en liten tävling så klart!


1:a pris blir en mobil som kan hänga både ute och inne, ute får den rostig patina. Den jag lottar ut går i gröna toner fast den på bilden är blåtonad.


2:a pris blir ett litet får att sätta i någon kruka. Även denna rostar om den placeras utomhus!


3:e pris blir tre små handstämplade kort till julklapparna! Lämpliga att hänga kring halsen på en god flaska vin!



Skriv en kommentar till inlägget och du får en lott, länka till tävlingen med valfri bild i detta inlägg och du får två lotter! Tävlingen får hålla på till den 20 oktober, alltså två veckor!
Lycka till och stort tack för att ni är så fina och goa som kommer till min sida!!!

måndag 5 oktober 2009

Kryddtips vecka 40

Nu är blombrädan full av diverse torkade fröer och fröskidor som vill bli omhändertagna. Den här veckans tips blir därför ett enkelt frökuvert som du gör själv. För den som undrar har jag inte en annan tideräkning än andra människor, jag drar bara ut på sommaren lite. Det är vecka 41 hos mig också även om jag inte vill kännas vid det!!!!

1. Börja med att vika ett halvt A4 papper på mitten. Använd papper som inte är för tjockt. Använd gärna linjal för att dra längs dina vikningar så att det inte blir buckligt.


2. På den sidan som är öppen, alltså den sida där du inte har en vikning, ska du nu vika in lite mindre än 1 cm. När du gjort det viker du 1 cm en gång till på samma ställe så att du gjort två invikningar på öppna sidan.


3. Lägg därefter pappret med den vikta sidan nedåt med vikningen på vänster sida. Vik upp det nedre hörnet som på bilden.


4. Vik därefter upp nästa hörn och "kila" fast det under den vikta kanten. Nu har du kommit halvvägs och kan fylla din fröpåse med fröer. När du gjort detta viker du upp hörnen på samma sätt som du gjorde i nederkanten av frökuvertet och kilar fast på samma sätt så att dina fröer inte åker ut.


5. Det färdiga kuvertet ser ut så här!
Lycka till med ordningen i frölådan!