torsdag 30 april 2009

Månadens bild 2 april


Här syns det att det har hänt mycket sedan förra månadsbilden!

Forsytian står i full blom och i perennrabatten blommar just nu julros, olika sippor och vårlökar.
Mina pallkragar som jag fått av en kollega är målade och fyllda med jord och jag har så smått börjat peta ner lite saker där!

Gräsmattan ser tråkig ut efter förra årets stenläggning och allt körande med grus och annat. Idag ska jag så nytt gräs så kanske även den ser fin ut nästa månadsbild!

I skogsbacken bakom min trädgård har det legat ett träd på snedden hela vintern och "stört" utsikten, men sedan igår är även det nersågat!

Hurra för våren och trevlig valborg!

Månadens bild 1 april


Då var det dags för månadsbild igen och idag är det valborgsmässoafton och strålande väder! Bilden den här månaden är betydligt roligare att visa än förra månadens gråtråkiga bild! Björkarna i bakgrunden börjar skifta i grönt och snart blommar körsbärsträdet till höger om växthuset!

Jag har inte flyttat ut så mycket i mitt växthus ännu, det har vandrande skugga och dröjer ett tag innan det värms upp ordentligt. Pelargoner, penséer, ginkoträd och vinrankan förstås pryder sin plats därinne och tomater och chili ska få flytta ut till helgen, åtminstone dagtid.

Inne i växthuset har jag stengolv, inga odlingsbäddar. Jag har ett hörn där vinrankan växer och sedan har jag en sak till som jag varmt rekommenderar: jag har satt hyacinter under vinrankan. Varje vår när de blommar doftar det helt underbart i växthuset - att sitta där inne på kvällen med en kopp te och hyacintdoft i näsan är total livskvalitet! Rekommenderas varmt!

onsdag 22 april 2009

Kryddtips vecka 17


Jag fortsätter på ogrästemat även denna veckan! Det brukar ju finnas lite ogräs att ta av!

Det finns många sorters ogräs man kan använda i matlagning, men grunden är framför allt kirskål, nässlor och plister. Nässlorna innehåller massor av järn vilket ju kan vara bra att veta!

Innan du använder ogräs i matlagning så ska du förvälla bladen i vatten. Det går att förvara förvällda blad i minst tio dagar i plastpåse i kylen. Det går också att frysa ogräs efter förvällningen.

Veckans recept är något du kan dricka varje dag nu under ogrässäsongen, men du kan också frysa in i iskubslåda och ta fram en tärning varje morgon under den mörka säsongen då vi behöver kosttillskott! Här är receptet:

Grön ogrässhot (ca 5 dl)
1,5 liter gröna blad
2-3 dl vatten
citron
honung

Du kan använda enbart nässlor om du vill ha en riktig järnkick eller så kan du blanda späda skott av nässlor, kirskål, plister och annat grönt. Förväll bladen.
Blanda i mixer med vatten. Sila och kyl ned. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Smaksätt med honung och citron. Ta dig sedan en hutt varje morgon! Bunkra gärna för vinterns behov! Tänk på att det är bäst att göra och frysa in nu på våren när bladen är späda och fina!

torsdag 16 april 2009

Kryddtips vecka 16


Någon som känner igen det här vårtecknet??!!
Vitsippor kanske någon inte så nogräknad trädgårdsamatör utropar! Vi andra som hållit på ett tag kniper ihop ögonen och väser ilsket: kirskål....... Och sedan fortsätter vi muttra ett tag men sådana fula ord vill jag inte skriva på bloggen....

Upp till kamp trädgårdsälskare! Ät upp eländet istället för att muttra! Pasta med pesto är gott att inmundiga i kvällssolen efter en lång dag i trädgården, gärna med ett glas rött till. Ut och plocka ogräs och gör följande goda örttips:

Ogräspesto

1 liter färska blad av kirskål, plister, nässla
2 pressade vitlöksklyftor
100 g malda pinjenötter
1/2- 1 dl olivolja
1-2 dl riven parmesanost

Börja med att förvälla bladen och låt rinna av i en handduk. Mixa därefter blad, vitlök och nötter i en matberedare. Tillsätt oljan i en fin stråle medan matberedaren är igång. Stanna och rör ner parmesanosten. Servera till pasta med en härlig tomatsallad till!

Du kan byta ut och ändra efter tycke och smak. Välj bara kirskål om du har mycket av det, prova med bara nässlor om det passar dig bättre. Ta mindre vitlök om det blir för starkt. Du kan ta valnötter istället för pinjenötter. Välj en stark västerbottensost istället för parmesan. Lägg till lite svartpeppar om du tycker det blir för klent. Prova dig fram och vänd ogräspinan till en outsinlig källa av livsnjutning!
Bon appetit!

onsdag 8 april 2009

Glad påsk från växthuskaninen!



Glad Påsk
önskar
påskhare
n Rufus!



Kryddtips vecka 15


Så här i påskveckan måste naturligtvis veckans kryddtips vara gult!!! Jag fortsätter lite på förra veckans tema med ätliga blommor, alltså inte riktigt ett kryddtips....

Lite beroende på var i landet man bor så är det nu dags för gullvivorna att blomma. Jag har ett ställe där de blommar riktigt tidigt - förra året hittade vi den första i januari!!!!

Veckans tips är ett gult gullvivesocker som är enkelt att göra. Det du behöver är gullviveblommor och socker. Jag tog 3 dl gullviveblommor och 3 dl socker. Du kan ju ta mindre om du inte vill offra så mycket gullvivor... Lika delar blommor och socker är det iallafall som gäller.

Mixa blommorna och strösockret i matberedare. Därefter häller du ut det på bakplåtspapper och torkar i ugn ca 50 grader, ca 20 minuter. Mixa därefter sockret en gång till så att det inte blir "klumpigt". Nu är sockret klart, häll upp på burk! Strö över en vacker påsktårta eller ge bort som en present!

Sockret i burken på bilden ovan gjorde jag förra året och det har hållit färgen bra!

måndag 6 april 2009

Vårljus och växthus


Nu har det då äntligen hänt! Våren är här med besked! Kunde inte låta bli att göra ett inlägg idag med lite bilder från växthus och trädgård. Bilden ovan är vårsolens lek med mitt växthus - hela husets skugga tecknade av sig på planket bakom!



Om jag ska välja en enda favoritplats i hela världen så får det väl bli den här - korgstolen i mitt växthus! Att sitta här med en kopp te och trädgårdsdagboken och smida nya trädgårdsplaner är livskvalitet!


En rar pensée i växthuset och en underbar penséekorg som en snäll kollega gjort iordning; kan det bli mer vår än så här???!!!!!

torsdag 2 april 2009

Kryddtips vecka 14


Som ni har märkt tidigare blir det inte bara kryddor i kryddtipsen, utan ibland slinker det in lite andra ätliga växter samt pyssel! Den här veckan blir det geraniumgelé som blir tipset. Många av oss har väl köpt sticklingar som börjar växa till sig och då kan man roa sig med detta innan allt annat grönskar. Sorter som passar för detta är alltså doftpelargoner, gärna med doft och smak av apelsin eller citron. Exempel på sorter som passar bra till denna gelé är "Lemon fancy" eller "Orange fizz".

Det här behövs för ca 2 kg gelé:
2 kg matäpplen
1 liter vatten
strösocker
saften av 2 citroner
15 blad av doftande geranium

Skär äpplena i stora bitar och låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta, slå på vattnet och låt blandningen sjuda tills frukten är mjuk. Häll upp massan i en silställning och låt den självrinna några timmar (pressa inte fruktköttet eftersom gelén då blir grumlig!). Mät upp den avrunna saften i en syltgryta och tillsätt 450 g strösocker för varje 6 dl saft. Tillsätt citronsaften och geraniumbladen. Värm försiktigt under omrörning tills sockret smält, låt därefter gelén koka livligt tills den är färdig, ca 10 minuter. Fiska snabbt upp bladen och häll gelén i väl rengjorda, varma burkar. Täck över medan den fortfarande är het.

När sommaren är här kan du göra om receptet till rosenbladsgelé istället genom att byta ut geraniumbladen mot 6 dl kronblad från doftande rosor!